całka niewłaściwa
-
joannna
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 12:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
całka niewłaściwa
hej mam prośbe bo nie mam odp do tych całek i nie wiem czy dobrze robie bede sie sprawdzac
1)\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{+\infty}\frac{1dx}{(\sqrt[3]{3x+8})^{4}}}\)
2)\(\displaystyle{ \int\limits_{27}^{+\infty}\frac{1dx}{(\sqrt[3]{x}-2)x}}\)
3)\(\displaystyle{ \int\limits_{9}^{+\infty}\frac{1dx}{\sqrt[2]{x}(x-4)}}\)
4)\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{+\infty}\frac{\sqrt{x}dx}{(x-1)^{2}}}\)
5)\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{+\infty}\frac{1dx}{(\sqrt[2]{x}+1)x}}\)
1)\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{+\infty}\frac{1dx}{(\sqrt[3]{3x+8})^{4}}}\)
2)\(\displaystyle{ \int\limits_{27}^{+\infty}\frac{1dx}{(\sqrt[3]{x}-2)x}}\)
3)\(\displaystyle{ \int\limits_{9}^{+\infty}\frac{1dx}{\sqrt[2]{x}(x-4)}}\)
4)\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{+\infty}\frac{\sqrt{x}dx}{(x-1)^{2}}}\)
5)\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{+\infty}\frac{1dx}{(\sqrt[2]{x}+1)x}}\)
- Nty
- Użytkownik

- Posty: 66
- Rejestracja: 26 maja 2007, o 23:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 24 razy
całka niewłaściwa
Ok, to już masz odpowiedzi
1) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
2)\(\displaystyle{ \frac{3}{2}\ln{3}}\)
3)\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\ln{5}}\)
4)\(\displaystyle{ \infty}\)
5)\(\displaystyle{ 2\ln{2}}\)
1) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
2)\(\displaystyle{ \frac{3}{2}\ln{3}}\)
3)\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\ln{5}}\)
4)\(\displaystyle{ \infty}\)
5)\(\displaystyle{ 2\ln{2}}\)
-
joannna
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 12:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
całka niewłaściwa
to znowu ja mozecie mi napisac jak zrobic 1 4 i 5 bo mi co innego wychodzi za kazdym razem
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
całka niewłaściwa
1)
\(\displaystyle{ t=3x+8\\
dt=3dx\\
\int \frac{dx}{(\sqrt[3]{3x+8})^{4}}= \frac{1}{3}\int t^{-\frac{4}{3}}dt=-\frac{1}{\sqrt[3]{3x+8}}+C\\
\lim\limits_{A\to \infty}\int\limits_{0}^{A} \frac{dx}{(\sqrt[3]{3x+8})^{4}}=\lim\limits_{A\to \infty}[-\frac{1}{\sqrt[3]{3x+8}}]^{A}_{0}=\lim\limits_{A\to\infty }(-\frac{1}{\sqrt[3]{3A+8}}+\frac{1}{\sqrt[3]{8}})=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t=3x+8\\
dt=3dx\\
\int \frac{dx}{(\sqrt[3]{3x+8})^{4}}= \frac{1}{3}\int t^{-\frac{4}{3}}dt=-\frac{1}{\sqrt[3]{3x+8}}+C\\
\lim\limits_{A\to \infty}\int\limits_{0}^{A} \frac{dx}{(\sqrt[3]{3x+8})^{4}}=\lim\limits_{A\to \infty}[-\frac{1}{\sqrt[3]{3x+8}}]^{A}_{0}=\lim\limits_{A\to\infty }(-\frac{1}{\sqrt[3]{3A+8}}+\frac{1}{\sqrt[3]{8}})=\frac{1}{2}}\)
-
joannna
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 12:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
całka niewłaściwa
jeszcze tylko 2 jakbyscie mogli bo mi wychodzicos zle
[ Dodano: 23 Sierpnia 2007, 22:24 ]
bylabym ogromnie wdzieczna jakby ktos mi pokazal jak je rozwiazuje bo nie umiem
[ Dodano: 23 Sierpnia 2007, 22:24 ]
bylabym ogromnie wdzieczna jakby ktos mi pokazal jak je rozwiazuje bo nie umiem
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
całka niewłaściwa
ad 2.
Podstawienie \(\displaystyle{ t = \sqrt[3]{x}}\) i otrzymujemy (po scałkowaniu):
\(\displaystyle{ = 3 \lim_{\epsilon \to +\infty } \left[ 0.5 \ln{|t-2|} - 0.5 \ln |t| \right]_3^{+\infty} = 0 - \left( - \frac{3}{2} \ln 3 \right) = \frac{3}{2} \ln 3}\)
Podstawienie \(\displaystyle{ t = \sqrt[3]{x}}\) i otrzymujemy (po scałkowaniu):
\(\displaystyle{ = 3 \lim_{\epsilon \to +\infty } \left[ 0.5 \ln{|t-2|} - 0.5 \ln |t| \right]_3^{+\infty} = 0 - \left( - \frac{3}{2} \ln 3 \right) = \frac{3}{2} \ln 3}\)
-
joannna
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 12:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
całka niewłaściwa
kurcze dzieki wielkie ale wlasnie mam problemy w kazdym z wyprowadzeniem tej funkcji do ladnej sytuacji zeby wyciagnac z calki mam cos podobnego ale jednak zle jakbys mogl napisac mi jak tam sprowadzales przez co dzielilo kompletnie mi sie myla te calki i motam sie i żadna mi dobrze nie wychodzi
[ Dodano: 23 Sierpnia 2007, 23:30 ]
poddaje się nie umiem wyjść spod całki wracam do pierwszej funkcji cały czas jak ktos bedzie miał chwile to prosze o pokazanie mi jak byscie zrobili te przykłady bo one są pewnie ważne a ja wogole nie potrafie z góry dziękuje
[ Dodano: 23 Sierpnia 2007, 23:30 ]
poddaje się nie umiem wyjść spod całki wracam do pierwszej funkcji cały czas jak ktos bedzie miał chwile to prosze o pokazanie mi jak byscie zrobili te przykłady bo one są pewnie ważne a ja wogole nie potrafie z góry dziękuje
-
soku11
- Użytkownik

- Posty: 6589
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
całka niewłaściwa
Rozpisze ci calke nieoznaczona przyklad 5, a dalej sobie poradzisz
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{(\sqrt{x}+1)x}\\
\sqrt{x}=t\\
x=t^{2}\\
dx=2tdt\\
\\
\int \frac{dx}{(\sqrt{x}+1)x}=\int \frac{2tdt}{(t+1)t^{2}}=
2\int \frac{dt}{(t+1)t}=2\int (\frac{1}{t}-\frac{1}{t+1})=\\=2\int \frac{dt}{t}-2\int\frac{dt}{t+1}=2ln|t|-2ln|t+1|=2ln\left| \frac{t}{t+1} \right|=
2ln\left| \frac{\sqrt{x}}{\sqrt{x}+1} \right|}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{(\sqrt{x}+1)x}\\
\sqrt{x}=t\\
x=t^{2}\\
dx=2tdt\\
\\
\int \frac{dx}{(\sqrt{x}+1)x}=\int \frac{2tdt}{(t+1)t^{2}}=
2\int \frac{dt}{(t+1)t}=2\int (\frac{1}{t}-\frac{1}{t+1})=\\=2\int \frac{dt}{t}-2\int\frac{dt}{t+1}=2ln|t|-2ln|t+1|=2ln\left| \frac{t}{t+1} \right|=
2ln\left| \frac{\sqrt{x}}{\sqrt{x}+1} \right|}\)
POZDRO
-
joannna
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 12:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
całka niewłaściwa
ok fajnie tylko kolega mi w tym 2 napisal jak rozwiazac ale ja nie umiem tam wyprowadzic bo tutaj wiem z jakiej zaleznosci skorzystałes
[ Dodano: 24 Sierpnia 2007, 08:18 ]
bardzo prosze jak możecie ta 3 i 4 bo siedze juz drugi dzien i naprawde nie wiem jak wyliczyc to pod całkami
[ Dodano: 24 Sierpnia 2007, 08:18 ]
bardzo prosze jak możecie ta 3 i 4 bo siedze juz drugi dzien i naprawde nie wiem jak wyliczyc to pod całkami
- Nty
- Użytkownik

- Posty: 66
- Rejestracja: 26 maja 2007, o 23:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 24 razy
całka niewłaściwa
3) \(\displaystyle{ \int\limits_{9}^{+\infty}\frac{1dx}{\sqrt[2]{x}(x-4)}=}\)
\(\displaystyle{ =\lim_{n \to\infty } \int_9^n \frac{1dx}{\sqrt[2]{x}(x-4)}=
\left| x=t^2 | dx=2tdt \right| = 2\lim_{n \to\infty } \int_3^{\sqrt{n}} \frac{dt}{(t^2-4)}\stackrel{\star}{=}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{t^2-4}=\frac{1}{(t-2)(t+2)}\equiv \frac{A}{t-2}+\frac{B}{t+2}\\
1= (t+2)A+(t-2)B\\
\mbox{dla } t=2\\}\)
\(\displaystyle{ 1=4A\\
A=\frac{1}{4}\\}\)
\(\displaystyle{ \mbox{dla } t=-2\\}\)
\(\displaystyle{ 1=-4B\\
B=-\frac{1}{4}\\}\)
\(\displaystyle{ \stackrel{\star}{=}\frac{1}{2}\lim_{n \to \infty} \left[\int_3^{\sqrt{n}} \frac{dt}{t-2}-\int_3^{\sqrt{n}} \frac{dt}{t+2}\right]=}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\lim_{n \to\infty } \left[ \ln{(t-2)}-\ln{(t+2)} \right]_{3}^{\sqrt{n}}=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{2}\lim_{n \to \infty} \left(\ln{(\sqrt{n}-2)}-\ln{(\sqrt{n}+2)}+\ln{5}\right)=
\frac{1}{2}\lim_{n \to\infty }\left( \ln{(\frac{\sqrt{n}-2}{\sqrt{n}+2})}+\ln{5}\right)=}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\lim_{n \to \infty} \left( \ln{(\frac{1-\frac{2}{\sqrt{n}}}{1+\frac{2}{\sqrt{n}}})}+\ln{5}\right)= \frac{1}{2}\ln{5}}\)
4)\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{+\infty}\frac{\sqrt[2]{x}dx}{(x-1)^{2}}}\)
Podstawienie \(\displaystyle{ x=t^2}\) doprowadzi Cię do celu, po tylu rozwiązanych przykładach choć jeden powinnaś potrafić rozwiązać.
Proponuję również nabyć, pożyczyć jakąś książkę do analizy (np. Krysicki-Włodarski, Leja) w celu opanowania podstawowych metod całkowania.
\(\displaystyle{ =\lim_{n \to\infty } \int_9^n \frac{1dx}{\sqrt[2]{x}(x-4)}=
\left| x=t^2 | dx=2tdt \right| = 2\lim_{n \to\infty } \int_3^{\sqrt{n}} \frac{dt}{(t^2-4)}\stackrel{\star}{=}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{t^2-4}=\frac{1}{(t-2)(t+2)}\equiv \frac{A}{t-2}+\frac{B}{t+2}\\
1= (t+2)A+(t-2)B\\
\mbox{dla } t=2\\}\)
\(\displaystyle{ 1=4A\\
A=\frac{1}{4}\\}\)
\(\displaystyle{ \mbox{dla } t=-2\\}\)
\(\displaystyle{ 1=-4B\\
B=-\frac{1}{4}\\}\)
\(\displaystyle{ \stackrel{\star}{=}\frac{1}{2}\lim_{n \to \infty} \left[\int_3^{\sqrt{n}} \frac{dt}{t-2}-\int_3^{\sqrt{n}} \frac{dt}{t+2}\right]=}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\lim_{n \to\infty } \left[ \ln{(t-2)}-\ln{(t+2)} \right]_{3}^{\sqrt{n}}=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{2}\lim_{n \to \infty} \left(\ln{(\sqrt{n}-2)}-\ln{(\sqrt{n}+2)}+\ln{5}\right)=
\frac{1}{2}\lim_{n \to\infty }\left( \ln{(\frac{\sqrt{n}-2}{\sqrt{n}+2})}+\ln{5}\right)=}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\lim_{n \to \infty} \left( \ln{(\frac{1-\frac{2}{\sqrt{n}}}{1+\frac{2}{\sqrt{n}}})}+\ln{5}\right)= \frac{1}{2}\ln{5}}\)
4)\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{+\infty}\frac{\sqrt[2]{x}dx}{(x-1)^{2}}}\)
Podstawienie \(\displaystyle{ x=t^2}\) doprowadzi Cię do celu, po tylu rozwiązanych przykładach choć jeden powinnaś potrafić rozwiązać.
Proponuję również nabyć, pożyczyć jakąś książkę do analizy (np. Krysicki-Włodarski, Leja) w celu opanowania podstawowych metod całkowania.
-
joannna
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 12:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
całka niewłaściwa
dzieki za rade juz powtorzylam przeciez to bylo wszystko w nieoznaczonych ale nie spotkalam sie tylko z zamiana na parametr t i takze zakresu całkowania i czy np w pierwszym nie musiałam zmieniac na 8 po podstawieniu pod x 0
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
całka niewłaściwa
? po prostu metoda podstawiania...joannna pisze:ale nie spotkalam sie tylko z zamiana na parametr t
tu nie ma żadnej "zmiany" (boję się tego słowa, bo kojarzy się z magią i królikami z kapelusza, a nie z matmą ), tylko zwykłe przejście. Można napisać to dłużej, tzn.: \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{3\cdot 0 +8}}= \frac{1}{\sqrt[3]{0 +8}}=\frac{1}{\sqrt[3]{8}}=\frac{1}{2}}\), ale to skróciłemjoannna pisze:czy np w pierwszym nie musiałam zmieniac na 8 po podstawieniu pod x 0
mam nadzieję, że wszystko jasne