studia AGH

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
gm8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2016, o 09:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łańcut

studia AGH

Post autor: gm8 »

Witam. Jestem tegoroczną maturzystką i mam problem z wyborem kierunku studiów. Zacznę od tego jakie najprawdopodobniej będą moje wyniki na maturze: matematyka postawa i rozszerzenie na 90%-100%, angielski podstawa 80-90%, rozszerzenie 50%-70%, polski 60%. Interesują mnie kierunki informatyczne na AGH tzn. informatyka stosowana na FiIS, informatyka na IEiT lub teleinformatyka na IEiT. Uważam, że matematyka jest moją mocną stroną. Problem stanowi dla mnie raczej fizyka, no i informatyka, na której się wcześniej nie skupiałam. I tu pojawia się moje pytanie, czy poradzę sobie na takich kierunkach, który z nich byłby dla mnie najbardziej odpowiedni, czy informatykę da sie na nich ogarnąć bez solidnych postaw? Z góry dziękuje za odpowiedzi
Awatar użytkownika
dwumian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 20 mar 2011, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 34 razy

studia AGH

Post autor: dwumian »

czy poradzę sobie na takich kierunkach
Zależy jak bardzo się przyłożysz.
który z nich byłby dla mnie najbardziej odpowiedni
Na to pytanie tylko Ty jesteś w stanie sobie odpowiedzieć, nic o sobie nie powiedziałaś, co lubisz itp.
czy informatykę da sie na nich ogarnąć bez solidnych postaw?
W domyśle bez solidnych podstaw informatyki - tak da się.

Popatrz na syllabusy każdego z tych kierunków, pamiętaj, że informatyka stosowana na FIISie to informatyka stosowana (w fizyce) i prowadzona przez fizyków.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

studia AGH

Post autor: pawlo392 »

gm8 pisze:Witam. Jestem tegoroczną maturzystką i mam problem z wyborem kierunku studiów. Zacznę od tego jakie najprawdopodobniej będą moje wyniki na maturze: matematyka postawa i rozszerzenie na 90%-100%, angielski podstawa 80-90%, rozszerzenie 50%-70%, polski 60%.
Szacowane przez Ciebie wyniki są wysokie, lecz za niskie na informatykę na AGH.
gm8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2016, o 09:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łańcut

studia AGH

Post autor: gm8 »

Myślę że jak próg punktowy będzie zbliżony do tego jak w tamtym roku czyli 860 to da rade uzbierać tyle. Matma w najgorszym wypadku 2*90*4=720 + angielski 80+60=140, więc może jakoś dam rade

-- 19 lut 2016, o 08:43 --

Lubię matematykę, a z resztą ciężko powiedzieć i tu właśnie jest problem Dzięki za odpowiedź. Patrzyłam na syllabusy, wiem również, że fizyka na AGH potrafi być ciężka. Może faktycznie na wydziale IEiT czy EAIiIB jest jej mniej, ale przeczytałam wiele opinii że na tych wydziałach jest naprawdę ciężko się utrzymać no i oczywiście próg punktowy jest wyższy.
Awatar użytkownika
dwumian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 20 mar 2011, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 34 razy

studia AGH

Post autor: dwumian »

Polecam skorzystać z dni otwartych AGH, tam są studenci, którzy powiedzą jak wygląda rzeczywistość, czym się zajmują, co lubią na studiach itp.
Krodinor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 13 sty 2016, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

studia AGH

Post autor: Krodinor »

gm8 pisze:Myślę że jak próg punktowy będzie zbliżony do tego jak w tamtym roku czyli 860 to da rade uzbierać tyle. Matma w najgorszym wypadku 2*90*4=720 + angielski 80+60=140, więc może jakoś dam rade

-- 19 lut 2016, o 08:43 --

Lubię matematykę, a z resztą ciężko powiedzieć i tu właśnie jest problem Dzięki za odpowiedź. Patrzyłam na syllabusy, wiem również, że fizyka na AGH potrafi być ciężka. Może faktycznie na wydziale IEiT czy EAIiIB jest jej mniej, ale przeczytałam wiele opinii że na tych wydziałach jest naprawdę ciężko się utrzymać no i oczywiście próg punktowy jest wyższy.
Źle to liczysz.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

studia AGH

Post autor: pawlo392 »

gm8 pisze:Myślę że jak próg punktowy będzie zbliżony do tego jak w tamtym roku czyli 860 to da rade uzbierać tyle. Matma w najgorszym wypadku 2*90*4=720 + angielski 80+60=140, więc może jakoś dam rade
W zeszłym roku próg był 918 punktów na IETI. Przypuśćmy że masz 100% z podstawy i rozszerzenia jeśli chodzi o matematykę. To ci daje 800 punktów. A gdzie reszta. Kraków ma bardzo wysokie o sobie "mniemanie"
gm8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2016, o 09:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łańcut

studia AGH

Post autor: gm8 »

Reszta to właśnie angielski, który też się liczy przy rekrutacji
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

studia AGH

Post autor: pawlo392 »

\(\displaystyle{ 720+140=860}\). Ma cię to lepiej zmotywować
Krodinor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 13 sty 2016, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

studia AGH

Post autor: Krodinor »

gm8 pisze:Reszta to właśnie angielski, który też się liczy przy rekrutacji
Czyli planujesz zdać rozszerzenie z matmy na jakieś 80-90%? Bo w pierwszym poście napisałeś co innego.
gm8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2016, o 09:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łańcut

studia AGH

Post autor: gm8 »

matma tak jak pisałam minimum 90% myślę że będzie, dlatego też liczę że za matme będę miała minimum 720 punktów przy rekrutacji
Krodinor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 13 sty 2016, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

studia AGH

Post autor: Krodinor »

Aha, faktycznie, no przy 90% z rozszerzenia jest spora szansa, chociaż taki wynik nie jest łatwy do uzyskania.
gm8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2016, o 09:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łańcut

studia AGH

Post autor: gm8 »

póki co na próbnych nie miałam niższego wyniku
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

studia AGH

Post autor: pawlo392 »

gm8, Nie zakładaj sobie ile będzie. Celuj w 100. A nawet wtedy musisz podciągnąć angielskim. CKE zapowiedziało, iż matury mają być coraz trudniejsze. Swoją drogą z Nowej Ery była ciekawa.
gm8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2016, o 09:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łańcut

studia AGH

Post autor: gm8 »

No jasne, mam nadzieję że będzie jak najwyżej. Tylko wiadomo nawet jak się dostanę to mogę sobie nie poradzić bo wiem że AGH kładzie duży nacisk na fizyke. Jest też na UJ kierunek matematyka komputerowa i tam chyba nie ma problemów z fizyką. Jeżeli ktoś chciałby się podzielić opinią o tym kierunku to będe bardzo wdzięczna
ODPOWIEDZ