zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
-
hejka4
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 28 gru 2010, o 21:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Wykazać że \(\displaystyle{ A \subseteq B \Leftrightarrow P(A) \subseteq P(B)}\)
Wydaje mi się że to nie jest trudne zadanie, ale nie mam pojęcia jak to zapisać i udowodnić.
Wydaje mi się że to nie jest trudne zadanie, ale nie mam pojęcia jak to zapisać i udowodnić.
-
szw1710
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
To naprawdę proste. Pokazywałem już na Forum.
Wskazówka (w jedną ze ze stron). Niech \(\displaystyle{ x\in A}\). Wtedy \(\displaystyle{ \{x\}\in P(A)}\). Co z tego wynika?
Pokaż swoje przemyślenia w kwestii całego zadania.
Jak już to zrobisz, wywnioskuj stąd, że \(\displaystyle{ A=B\iff P(A)=P(B)}\).
Wskazówka (w jedną ze ze stron). Niech \(\displaystyle{ x\in A}\). Wtedy \(\displaystyle{ \{x\}\in P(A)}\). Co z tego wynika?
Pokaż swoje przemyślenia w kwestii całego zadania.
Jak już to zrobisz, wywnioskuj stąd, że \(\displaystyle{ A=B\iff P(A)=P(B)}\).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36201
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5349 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Gdy wiesz, o co chodzi. Normalnie to jest dość trudne zadanie, bo masz w nim równocześnie elementy, zbiory i zbiory zbiorów i jeśli nie rozumiesz dobrze różnicy pomiędzy należeniem a zawieraniem, to zazwyczaj masz kłopoty.szw1710 pisze:To naprawdę proste.
JK
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Ewentualnie coś dość uniwersalnego \(\displaystyle{ C \in P(A) \Leftrightarrow C \subseteq A}\)
-
szw1710
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Jan Kraszewski, może to rzeczywiście rutyna... Ale mam nadzieję, że wskazówką pomogłem pytającej.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36201
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5349 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
To dowód "z kapelusza". Jak go znasz, to znasz, a jak nie, to mała szansa, że wpadniesz.Kartezjusz pisze:Ewentualnie coś dość uniwersalnego \(\displaystyle{ C \in P(A) \Leftrightarrow C \subseteq A}\)
JK
edit: OK, może nadinterpretowałem ten post. Ale w takim razie nie widzę celowości jego napisania.
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Dlaczego tak sądzisz?. W obu pojęciach \(\displaystyle{ C}\) jest podzbiorem \(\displaystyle{ A}\).
-
szw1710
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Bardziej postrzegam to jako definicję zbioru potęgowego.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36201
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5349 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Kartezjusz, to, co napisałeś, można traktować albo jako niezobowiązujące przypomnienie definicji (ale po co wtedy ten post?) albo jako wskazówkę do dowodu jednej z implikacji. Ja odnoszę się do tej drugiej możliwości.
JK
JK
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
szw1710
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
W tym sensie, że ta definicja pomoże przejść przez obie strony implikacji
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36201
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5349 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
To jest dość trywialne stwierdzenie, bo bez tej definicji na pewno tego dowodu w żadną stronę nie zrobisz.
JK
JK
-
hejka4
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 28 gru 2010, o 21:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Dziękuje za odpowiedzi Chyba pomogło
Czy to ma być tak?
Jeżeli wiem że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B)}\)
weźmy \(\displaystyle{ x \in A \Rightarrow \left\{ x\right\} \in P(A) \Rightarrow}\) (z definicji zawierania) \(\displaystyle{ \left\{ x\right\} \in P(B) \Rightarrow x \in B}\)
Zatem \(\displaystyle{ A \subseteq B}\)
A teraz w drugą stronę, jeżeli wiem, że \(\displaystyle{ A \subseteq B}\)
\(\displaystyle{ X \in P(A) \Leftrightarrow X \subseteq A \Rightarrow X \subseteq B \Leftrightarrow X \in P(B)}\)
Zatem \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B)}\)
Czy to jest dobrze przeprowadzone rozumowanie?
Czy to ma być tak?
Jeżeli wiem że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B)}\)
weźmy \(\displaystyle{ x \in A \Rightarrow \left\{ x\right\} \in P(A) \Rightarrow}\) (z definicji zawierania) \(\displaystyle{ \left\{ x\right\} \in P(B) \Rightarrow x \in B}\)
Zatem \(\displaystyle{ A \subseteq B}\)
A teraz w drugą stronę, jeżeli wiem, że \(\displaystyle{ A \subseteq B}\)
\(\displaystyle{ X \in P(A) \Leftrightarrow X \subseteq A \Rightarrow X \subseteq B \Leftrightarrow X \in P(B)}\)
Zatem \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B)}\)
Czy to jest dobrze przeprowadzone rozumowanie?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36201
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5349 razy
zawieranie się zbiorów i zawieranie się zbiorów potęgowych
Dobrze, ale
JK
wskazane na czerwono zawieranie wypadałoby uzasadnić. Poza tym jak zwykle wołałbym więcej słów, a mniej znaczków, ale to już taka moja przypadłość.hejka4 pisze:A teraz w drugą stronę, jeżeli wiem, że \(\displaystyle{ A \subseteq B}\)
\(\displaystyle{ X \in P(A) \Leftrightarrow X \red\subseteq\black A \Rightarrow X \subseteq B \Leftrightarrow X \in P(B)}\)
Zatem \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B)}\)
JK