Kochani, mam mały problem z zadankiem:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie: \(\displaystyle{ \frac{m+2}{x+3} = \frac{x-1}{4}}\) ma jedno rozwiązanie.
Czy jest tutaj normalny algorytm? W sensie dzielimy razy mianowniki, wychodzi nam funkcja kwadratowa, zakładamy deltę = 0 i to co wyjdzie z delty jest naszym rozwiązaniem?
Rownanie z parametrem m
-
polmos_prl
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 2 sty 2016, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
-
Milczek
- Użytkownik

- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Rownanie z parametrem m
Generalnie , pomnóż na krzyż i naturalnie równanie kwadratowe z parametrem, o to chodzi.
Jak pomnożysz na krzyż możesz spróbować zrobić to też geometrycznie, prosta która będzie zawierała parametr po prawej stronie ma mieć jeden punkt wspólny z parabolą aczkolwiek , obliczenie wyróżnika trójmianu jest sprawdzoną metodą!
Ma być jedno rozwiązanie czyli \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
Jak pomnożysz na krzyż możesz spróbować zrobić to też geometrycznie, prosta która będzie zawierała parametr po prawej stronie ma mieć jeden punkt wspólny z parabolą aczkolwiek , obliczenie wyróżnika trójmianu jest sprawdzoną metodą!
Ma być jedno rozwiązanie czyli \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
-
vicossess
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 28 wrz 2015, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Rownanie z parametrem m
W przypadku \(\displaystyle{ \Delta = 0}\), trzeba pamiętać, żeby \(\displaystyle{ x \neq -3}\) (mianownik po lewej stronie nie może być zerem)
w przypadku \(\displaystyle{ \Delta > 0}\) warto rozważyć fakt, że jedno z rozwiązań może być (a raczej właśnie nie może być) \(\displaystyle{ -3}\).W takim wypadku z dwóch rozwiązań tylko jedno należy do dziedziny równania, a więc takie \(\displaystyle{ m}\) spełni warunki zadania
w przypadku \(\displaystyle{ \Delta > 0}\) warto rozważyć fakt, że jedno z rozwiązań może być (a raczej właśnie nie może być) \(\displaystyle{ -3}\).W takim wypadku z dwóch rozwiązań tylko jedno należy do dziedziny równania, a więc takie \(\displaystyle{ m}\) spełni warunki zadania