Mam problem z kolejnym przykładem :
\(\displaystyle{ \lim_{x\to \ 0} (\ 1 + 3x)^{\frac{1}{2x} + \frac{2}{3}}}\)
bez reguły de l'Hospitala
Obliczenie granicy funkcji
- Kostek
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 19:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sidzina/Kraków
- Pomógł: 21 razy
Obliczenie granicy funkcji
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=t}\)
\(\displaystyle{ \lim_{t\to\infty}(1+\frac{1}{\frac{x}{3}})^{\frac{x}{3}*\frac{3}{2}+\frac{2}{3}}=e^{\frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{t\to\infty}(1+\frac{1}{\frac{x}{3}})^{\frac{x}{3}*\frac{3}{2}+\frac{2}{3}}=e^{\frac{3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Obliczenie granicy funkcji
kostek czy aby wszystko napewno dobrze?
[ Dodano: 22 Sierpnia 2007, 00:15 ]
kostek czy aby wszystko napewno dobrze? tzn ogolnie rozwiazanie okej ale w zapisie sa male bledy
[ Dodano: 22 Sierpnia 2007, 00:15 ]
kostek czy aby wszystko napewno dobrze? tzn ogolnie rozwiazanie okej ale w zapisie sa male bledy
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice/Gliwice
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 16 razy
Obliczenie granicy funkcji
hehe jak moze byc x jak juz t wprowadzil, no ale z pewnoscia naprowadzil cie na dobry sposob rozwiazania
ale za to wynik wyszedl dobry :F
ale za to wynik wyszedl dobry :F