Nie mam zielonego pojęcia jak rozwiązać to zadanie. Proszę o pomoc.
Czy istnieje punkt \(\displaystyle{ z _{0} \in \CC}\) i jego otoczenie takie, że funkcja \(\displaystyle{ f(z)= \frac{\overline{z}}{z}}\), (\(\displaystyle{ z \in \CC-{0}}\)) spełnia w tym otoczeniu równania Cauchy’ego-Riemanna? Jeżeli tak, wyznaczyć zbiór wszystkich takich punktów.
równanie Cauchy’ego-Riemanna
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 lut 2016, o 18:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
-
- Moderator
- Posty: 10361
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1269 razy
równanie Cauchy’ego-Riemanna
\(\displaystyle{ f(z)=\frac{\overline z}{z}=\frac{a-b\text i}{a+b\text i}=\frac{(a-b\text i)^2}{a^2+b^2}}\)
Po dalszych przekształceniach będzie można wykorzystać definicję i wyznaczyć zbiór punktów, w których równanie jest spełnione. https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wn ... o-Riemanna
Po dalszych przekształceniach będzie można wykorzystać definicję i wyznaczyć zbiór punktów, w których równanie jest spełnione. https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wn ... o-Riemanna
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 lut 2016, o 18:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
równanie Cauchy’ego-Riemanna
Nie, gdyż na forum nie lubimy podawania gotowców jak na tacy. Skorzystaj z definicji mnożenia liczb zespolonych (tylko to tak naprawdę musisz przerachować) i sprawdź, czy spełnione są równania (możesz zamienić sobie \(\displaystyle{ a}\) na \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) na \(\displaystyle{ y}\)).