Oblicz granice ciągu.
- setch
- Użytkownik

- Posty: 1294
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Oblicz granice ciągu.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } \frac{a_{n+1}}{a_n}=\lim_{n \to } ft(\frac{x\cdot x^n}{n!(n+1)} \frac{n!}{x^n}\right)= \lim_{n \to } \frac{x}{n+1}= 0}\)
Z tego wynika, że owa granica wynosi 0
Z tego wynika, że owa granica wynosi 0
-
zuza2006
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 18 sie 2007, o 17:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Oblicz granice ciągu.
Czy kryterium D'alamberta można stosować przy obliczaniu zwykłaej granicy ciągu
Myślałam że używa się go tylko do badania zbieżności szeregów.
- setch
- Użytkownik

- Posty: 1294
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Oblicz granice ciągu.
Tez nie byłem pewny ale spojrzałem do Analizy Matematycznej Krysickiego i jest tam napisane, że można. Jak chcesz to moge przepisać dowód.
-
greey10
- Użytkownik

- Posty: 990
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Oblicz granice ciągu.
niedokonca rozumiem ten zapis
\(\displaystyle{ \lim \frac{a_{n+1}}{a_{n}}}\) i sam sposob obliczenia tez nie dokonca jest mi jasny ;/
\(\displaystyle{ \lim \frac{a_{n+1}}{a_{n}}}\) i sam sposob obliczenia tez nie dokonca jest mi jasny ;/
- setch
- Użytkownik

- Posty: 1294
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Oblicz granice ciągu.
Teza: \(\displaystyle{ \lim_{n \to }\left |\frac{u_{n+1}}{u_n}\right|=q \lim_{n \to } u_n=0}\)
Dowód:
Weźmy pod uwagę ciąg bezwzględnych wartości wyrazów danego ciągu \(\displaystyle{ \{|u_n|\}}\). Ciąg ten od pewnego miejsca musi być malejący, ponieważ na podstawie definicji granicy dla każdego \(\displaystyle{ \varepsilon}\) istnieje takie N, że
\(\displaystyle{ \left|\frac{u_{n+1}}{u_n}\right| q q +\varepsilon \quad \hbox{dla} \quad n\geq N}\)
Weźmy \(\displaystyle{ \varepsilon}\) tak małe, aby \(\displaystyle{ q +\varepsilonft|\frac{u_{n+1}}{u_n}\right|=\frac{|u_{n+1}|}{|u_n|} \to \frac{g}{g}=1 q}\) wbrew założeniu. Wykazaliśmy więc, że \(\displaystyle{ |u_n| \to 0}\) a tym samym \(\displaystyle{ u_n \to 0}\), ponieważ \(\displaystyle{ -|u_n| q u_n q |u_n|}\).
Analiza Matematyczna w Zadaniach W. Krysicki, L. Włodarski
Dowód:
Weźmy pod uwagę ciąg bezwzględnych wartości wyrazów danego ciągu \(\displaystyle{ \{|u_n|\}}\). Ciąg ten od pewnego miejsca musi być malejący, ponieważ na podstawie definicji granicy dla każdego \(\displaystyle{ \varepsilon}\) istnieje takie N, że
\(\displaystyle{ \left|\frac{u_{n+1}}{u_n}\right| q q +\varepsilon \quad \hbox{dla} \quad n\geq N}\)
Weźmy \(\displaystyle{ \varepsilon}\) tak małe, aby \(\displaystyle{ q +\varepsilonft|\frac{u_{n+1}}{u_n}\right|=\frac{|u_{n+1}|}{|u_n|} \to \frac{g}{g}=1 q}\) wbrew założeniu. Wykazaliśmy więc, że \(\displaystyle{ |u_n| \to 0}\) a tym samym \(\displaystyle{ u_n \to 0}\), ponieważ \(\displaystyle{ -|u_n| q u_n q |u_n|}\).
Analiza Matematyczna w Zadaniach W. Krysicki, L. Włodarski
