Witam,
zadanie może dosyć proste ale nie wiem jak się za nie zabrać.
Ile moli ludzi zamieszkuje obecnie Ziemie? W obliczeniach założyć, że aktualna liczba ludzi na naszej planecie wynosi \(\displaystyle{ 6}\) miliardów.
Z góry dziękuję za odp, pozdrawiam
Ile moli ludzi obecnie zamieszkuje Ziemie
-
Axe
- Użytkownik

- Posty: 75
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zwoleń
- Pomógł: 1 raz
Ile moli ludzi obecnie zamieszkuje Ziemie
Podziel liczbę mieszkańców przez liczbę jaka zawiera się w 1 molu.
-
Pablo82
- Użytkownik

- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
Ile moli ludzi obecnie zamieszkuje Ziemie
\(\displaystyle{ 1 mol}\) jest jednostką liczności materii: cząsteczek chemicznych, atomów, elektronów ( ale nie tylko, bo możemy wyliczyć ile to jest \(\displaystyle{ 1 mol}\) fotonów ) i określoną przez liczbę Avogadro: \(\displaystyle{ N_A = 6,022 \cdot 10^{23}}\).
Kolokwialnie rzecz ujmując \(\displaystyle{ 1 mol}\) określa liczbę „sztuk” czegoś tam ( np. baranków na niebie ).
Jeśli liczba Homo Sapiens na Ziemi wynosi \(\displaystyle{ 6 \cdot 10^9}\) „sztuk” to jest nas:
\(\displaystyle{ N = 10^{-14} mola}\)
Kolokwialnie rzecz ujmując \(\displaystyle{ 1 mol}\) określa liczbę „sztuk” czegoś tam ( np. baranków na niebie ).
Jeśli liczba Homo Sapiens na Ziemi wynosi \(\displaystyle{ 6 \cdot 10^9}\) „sztuk” to jest nas:
\(\displaystyle{ N = 10^{-14} mola}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2016, o 20:30 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
