Mam takie zadanie:
Znajdź wzór funkcji liniowej \(\displaystyle{ f}\), która spełnia następujący warunek: \(\displaystyle{ f(x+2)-f(x)=6}\), dla\(\displaystyle{ x\in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ f(0)=2}\)
Wyszło mi \(\displaystyle{ f(x)=x+2}\), ale nie wiem czy dobrze i czy w ogóle o to chodziło ??: Z góry dzięki za odpowiedź
Znajdź wzór funkcji (gimnazjum)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Znajdź wzór funkcji (gimnazjum)
\(\displaystyle{ f(x) = a x + b\\
f(x+2) - f(x) = 6 \iff a(x+2) + b - ax - b = 6 \iff 2a = 6 \iff a = 3\\
f(0) = 2 \iff 3 0 + b = 2 \iff b = 2}\)
Ostatecznie
\(\displaystyle{ f(x) = 3x + 2}\)
f(x+2) - f(x) = 6 \iff a(x+2) + b - ax - b = 6 \iff 2a = 6 \iff a = 3\\
f(0) = 2 \iff 3 0 + b = 2 \iff b = 2}\)
Ostatecznie
\(\displaystyle{ f(x) = 3x + 2}\)
Ostatnio zmieniony 19 sie 2007, o 20:47 przez luka52, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Znajdź wzór funkcji (gimnazjum)
czy jest spełniony warunek tenluka52 pisze: Ostatecznie
\(\displaystyle{ f(x) = 3x}\)
?Justka;) pisze:f(0)=2
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Znajdź wzór funkcji (gimnazjum)
Dzięki Strasznie mi pomogliście. Ja poprostu źle zrozumiałam zadanie Funkcji ucze się sama, więc troche potrwa zanim zrozumiem i sie oswoje