Dowów NWD wielu liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
sonenallee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2016, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl

Dowów NWD wielu liczb

Post autor: sonenallee »

Szanowni,
proszę udowodnienie, że dla dowolnych \(\displaystyle{ a _{1}, a _{2}, ... ,a _{n}}\) istnieją takie \(\displaystyle{ x _{1}, x _{2}, ... ,x _{n}}\),
że \(\displaystyle{ a _{1}x _{1} + a _{2}x _{2}, ... + a _{n}x _{n} = NWD(a _{1}, a _{2}, ... ,a _{n})}\)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Sonnen
Satansoldier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 sty 2016, o 09:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Dowów NWD wielu liczb

Post autor: Satansoldier »

Z tego co pamiętam, dowód jest w wstępie do teorii liczb Sierpińskiego.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3105
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Dowów NWD wielu liczb

Post autor: leg14 »


strona 49.
stwierdzenie 10.13
Bardziej elegancko i zwiezle sie chyba nie da.
sonenallee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2016, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl

Dowów NWD wielu liczb

Post autor: sonenallee »

Szanowni,
moderator chyba usunął posty dotyczące zadania i niewykorzystujące pojęcia ideałów.
Czy mogę prosić o przedstawienie rozumowania niewykorzystującego tego pojęcia.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Dowów NWD wielu liczb

Post autor: bakala12 »

Indukcyjnie po \(\displaystyle{ n}\). Pierwszy krok dla \(\displaystyle{ n=2}\). Nietrudny i szeroko dostępny w Internecie. Polecam poszukać. Dalej już prosta indukcja i wystarczy skorzystać z własności: \(\displaystyle{ NWD\left(NWD\left(a_{1}, a_{2}, \dots a_{n}\right), a_{n+1}\right)= NWD\left(a_{1}, a_{2}, \dots a_{n}, a_{n+1}\right)}\)
ODPOWIEDZ