Rozwiąż równianie (pod kreską ułamkową)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 sie 2007, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nikąd ;)
Rozwiąż równianie (pod kreską ułamkową)
\(\displaystyle{ \frac{5+x}{x-2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{x+2}{x+5}}\)
Doszedłem do tej postaci i dalej nie wiem co z tym zrobić.
\(\displaystyle{ \frac{10x+21}{x^2+3x-10}}\) =0
( próbowałem podzielić pod kreską ale nie wychodzi ... )
Doszedłem do tej postaci i dalej nie wiem co z tym zrobić.
\(\displaystyle{ \frac{10x+21}{x^2+3x-10}}\) =0
( próbowałem podzielić pod kreską ale nie wychodzi ... )
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Rozwiąż równianie (pod kreską ułamkową)
Najpierw dziedzina potem:
\(\displaystyle{ \frac{5+x}{x-2}=\frac{x+2}{x+5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5+x}{x-2}-\frac{x+2}{x+5}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(5+x)(x+5)-(x+2)(x-2)}{(x-2)(x+5)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x+21}{(x-2)(x+5)}=0}\)
\(\displaystyle{ 10x+21=0}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{21}{10}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5+x}{x-2}=\frac{x+2}{x+5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5+x}{x-2}-\frac{x+2}{x+5}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(5+x)(x+5)-(x+2)(x-2)}{(x-2)(x+5)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x+21}{(x-2)(x+5)}=0}\)
\(\displaystyle{ 10x+21=0}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{21}{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 sie 2007, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nikąd ;)
Rozwiąż równianie (pod kreską ułamkową)
hehe dzięki. Mi też się udało dojść. Zapomniałem o tym że jak chce się pozbyć mianownika to trzeba podzielić całość przez mianownik ... . ( i miałem błąd w obliczeniach ) . Dzięki !
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Rozwiąż równianie (pod kreską ułamkową)
bidabliu, trochę Cię nie rozumiem.
Tu nie ma dzielenia przez mianownik, tylko jeśli mamy ułamek to będzie on równy zero tylko wtedy gdy licznik będzie równy zero, mianownik musi być zawsze różny od zera, dlatego na początku rozwiązywania takiego równania należy wyznaczyć dziedzinę.
Tu nie ma dzielenia przez mianownik, tylko jeśli mamy ułamek to będzie on równy zero tylko wtedy gdy licznik będzie równy zero, mianownik musi być zawsze różny od zera, dlatego na początku rozwiązywania takiego równania należy wyznaczyć dziedzinę.
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Rozwiąż równianie (pod kreską ułamkową)
Czy tu nie jest przypadkiem blad?
\(\displaystyle{ \frac{(5+x)(x+5)-(x+2)(x-2)}{(x-2)(x+5)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x+21}{(x-2)(x+5)}=0}\)
Chyba powinno byc:
\(\displaystyle{ \frac{10x+29}{(x-2)(x+5)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(5+x)(x+5)-(x+2)(x-2)}{(x-2)(x+5)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x+21}{(x-2)(x+5)}=0}\)
Chyba powinno byc:
\(\displaystyle{ \frac{10x+29}{(x-2)(x+5)}=0}\)