Wyznaczyć obszar całkowania we współrzędnych biegunowych:
\(\displaystyle{ D:\ \begin{cases}y\geqslant\frac{1}{3}x\\y\leqslant\frac{2}{3}x\\y\leqslant\frac{1}{x}\end{cases}}\)
czy to bedzie:
\(\displaystyle{ D:\ \begin{cases}\frac{\pi}{6}\leqslant\phi\leqslant\frac{\pi}{3}\\ 0\leqslant r\leqslant \frac{1}{\sqrt{\sin\phi\cos\phi}}\end{cases} ?}\)
zakres całkowania układ biegunowy
- eloar
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
zakres całkowania układ biegunowy
hmm... ale popieprzylem... sorki juz poprawiam:
zakres kata, to
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12} qslant \phi qslant \frac{\pi}{6}}\)
Teraz sie zgadza? Juz to rozpisalem i rozrysowalem, wiec powinno .
zakres kata, to
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12} qslant \phi qslant \frac{\pi}{6}}\)
Teraz sie zgadza? Juz to rozpisalem i rozrysowalem, wiec powinno .
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
zakres całkowania układ biegunowy
No też nie bardzo
Prosta o r. \(\displaystyle{ y = \frac{1}{3}x}\) tworzy z osią OX kąt ostry o mierze \(\displaystyle{ \arctan \frac{1}{3}}\), tak samo druga prosta. Czyli zakres kąta, to:
\(\displaystyle{ \arctan \frac{1}{3} q \phi q \arctan \frac{2}{3}}\)
Prosta o r. \(\displaystyle{ y = \frac{1}{3}x}\) tworzy z osią OX kąt ostry o mierze \(\displaystyle{ \arctan \frac{1}{3}}\), tak samo druga prosta. Czyli zakres kąta, to:
\(\displaystyle{ \arctan \frac{1}{3} q \phi q \arctan \frac{2}{3}}\)