translacja

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Simong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 7 razy

translacja

Post autor: Simong »

Mam taki problem:

mam funkcje y=f(x) a trzeba otrzymać y=k f(x)
to jeden, a dwa to:

y=g(x) ----> y=f(kx)
O co usze dokonać translacji, bardzo prosze o pomoc, albo mąłą wskazóweczkę
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

translacja

Post autor: setch »

Translacja to przesunecia o jakis wektor. Z tego co tu napisałeś to w pierwszym przypadku następuje y=kf(x)
- "rozciągnięcie" w pionie jeśli k>1
- "zciśnięcie" w pionie jeśli 0
ODPOWIEDZ