Mam problem z zadaniem
Statek z płynący ze średnią prędkością predkością 30 węzłów płynie do portu w Londynie za 2 tygodnie. Ile czasu zajmie podróż powrotna statku zśrednią prędkością 21 węzłów ?
układam do tego proporcję
30--2
21--x
\(\displaystyle{ \frac{30}{21}=\frac{2}{x}}\)
chyba jest to źle, stąd moja prośba o pomoc, jak to zrobić ??
ile płynie statek?<proporcja
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 lut 2006, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 8 razy
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
ile płynie statek?<proporcja
ja skorzystam z wzoru na predkośc:
\(\displaystyle{ v=\frac{s}{t}\\
s=v\cdot t}\)
Droga jaką przepłynie statek jest równej długość więc układamy równania:
\(\displaystyle{ s=30\cdot 336h\\
s=21\cdot x}\)
gdzie x to czas powrotny w godzinach czyli
\(\displaystyle{ x=\frac{30\cdot 336}{21}=480h=20dni}\)
W twoim rozwiązaniu wystarczyło zmienić 2 tygodnie na godziny i drugą część proporcji "odwrócić do góry nogami" poniewaz jest to proporcjonalnośc odwrotna
\(\displaystyle{ \frac{30}{21}=\frac{x}{336}}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{s}{t}\\
s=v\cdot t}\)
Droga jaką przepłynie statek jest równej długość więc układamy równania:
\(\displaystyle{ s=30\cdot 336h\\
s=21\cdot x}\)
gdzie x to czas powrotny w godzinach czyli
\(\displaystyle{ x=\frac{30\cdot 336}{21}=480h=20dni}\)
W twoim rozwiązaniu wystarczyło zmienić 2 tygodnie na godziny i drugą część proporcji "odwrócić do góry nogami" poniewaz jest to proporcjonalnośc odwrotna
\(\displaystyle{ \frac{30}{21}=\frac{x}{336}}\)