Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
juna8001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2015, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Całka nieoznaczona

Post autor: juna8001 »

Nie mam pojęcia, jak się za to wziąć:

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{cos 2x}{cos x - sin x} dx}\)
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1474
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: NogaWeza »

Prosto możesz rozpisać licznik ze wzoru na cosinus podwojonego kąta, a potem ze wzoru na różnicę kwadratów i zauważyć, że coś się skróci.
juna8001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2015, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Całka nieoznaczona

Post autor: juna8001 »

ok, a co tu robię źle? :
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{ 2^{x} - 5 ^{x} }{10 ^{x} } = \int_{}^{} \left( \frac{1}{5} ^{x} \right) - \int_{}^{} \left( \frac{1}{2} ^{x} \right) = \frac{ \frac{1}{5} ^{x} }{ln \frac{1}{5} } - \frac{ \frac{1}{2} ^{x} }{ln \frac{1}{2} } = \frac{1}{5 ^{x} ln \frac{1}{5} } - \frac{1}{2 ^{x} ln \frac{1}{2} }}\)
Poprawnie zamiast 1/5 i 1/2 w logarytmach powinno być 5 i 2
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: Premislav »

Pomijając to, że nie piszesz stałej \(\displaystyle{ C}\), to jest w porządku. Pewnie w zbiorze zadań (czy skąd tam masz to zadanko) po prostu inaczej zapisano odpowiedź, bo \(\displaystyle{ \ln \frac 1 5=\ln 5^{-}=-\ln 5}\) etc.
juna8001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2015, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Całka nieoznaczona

Post autor: juna8001 »

racja, nie zauważyłem zmiany znaku
dzięki wielkie
ODPOWIEDZ