Zadanie z podobienstwa figur
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: głubczyce
Zadanie z podobienstwa figur
Prostokąt ABCD, którego obwód wynosi 20cm, jest podobny do prostokąta o bokach długości 2cm i 5cm. Oblicz pole prostokąta ABCD.
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Zadanie z podobienstwa figur
\(\displaystyle{ ob_2=2(2+5)=14}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{20}{14}}\)
\(\displaystyle{ P_{ABCD}=2*5*k^2=10*\frac{100}{49}=20\frac{20}{49} cm^2}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{20}{14}}\)
\(\displaystyle{ P_{ABCD}=2*5*k^2=10*\frac{100}{49}=20\frac{20}{49} cm^2}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zadanie z podobienstwa figur
Oznaczmy któtszy bok jako \(\displaystyle{ x}\). Wtedy dłuższy bok ma długość \(\displaystyle{ \frac{5}{2} x}\).
Obwód to \(\displaystyle{ 2x+2\frac{5}{2}x = 20}\), czyli \(\displaystyle{ x = \frac{20}{7}}\).
Pole szukanego czworokąta to \(\displaystyle{ x * \frac{5}{2} x = \frac{400*5}{49*2}=\frac{1000}{49}=20\frac{20}{49}.}\)
Obwód to \(\displaystyle{ 2x+2\frac{5}{2}x = 20}\), czyli \(\displaystyle{ x = \frac{20}{7}}\).
Pole szukanego czworokąta to \(\displaystyle{ x * \frac{5}{2} x = \frac{400*5}{49*2}=\frac{1000}{49}=20\frac{20}{49}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: głubczyce