Prawdziwość implikacji

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

Prawdziwość implikacji

Post autor: Sokół »

Zacząłem czytać trochę nowy podręcznik, pierwsza jest logika, poczytałem i porobiłem zadania, czy ktoś by mógł sprawdzić jedno z nich:
1.
Niech p i q będą pewnymi zdaniami, o których nie wiemy, czy są prawdziwe czy nie. Zbadaj prawdziwość zdań w zależności od wartości logicznych zdań p i q.
a) \(\displaystyle{ p p}\)
b) \(\displaystyle{ (p q) p}\)
c) \(\displaystyle{ p (p q)}\)
d) \(\displaystyle{ p (p q)}\)
a)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ c | c }

$p$ & $p p$ \\
\hline
1 & 1 \\
0 & 1 \\
\end{tabular}}\)


b)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ c | c | c | c }

$p$ & $q$ & $p q$ & $ (p q) p$ \\
\hline
0 & 0 & 0 & 1 \\
0 & 1 & 0 & 1 \\
1 & 0 & 0 & 1 \\
1 & 1 & 1 & 1 \\
\end{tabular}}\)

c)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ c | c | c | c }

$p$ & $q$ & $p q$ & $ p (p\vee q)$ \\
\hline
0 & 0 & 0 & 1 \\
0 & 1 & 1 & 1 \\
1 & 0 & 1 & 1 \\
1 & 1 & 1 & 1 \\
\end{tabular}}\)

d)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ c | c | c | c }

$p$ & $q$ & $p q$ & $ p (p\wedge q)$ \\
\hline
0 & 0 & 0 & 1 \\
0 & 1 & 0 & 1 \\
1 & 0 & 0 & 0 \\
1 & 1 & 1 & 1 \\
\end{tabular}}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Prawdziwość implikacji

Post autor: Sylwek »

Wszystko jest dobrze
ODPOWIEDZ