Mierzalność sumy dwóch zbiorów mierzalnych w. Caratheodorego

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
jadwiziga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 sie 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Mierzalność sumy dwóch zbiorów mierzalnych w. Caratheodorego

Post autor: jadwiziga »

Czy mógłby mi ktoś pomóc udowodnić mierzalność sumy dwóch zbiorów \(\displaystyle{ A \cup B}\), zakładając, że \(\displaystyle{ A}\) mierzalne i \(\displaystyle{ B}\) mierzalne (z warunku Caratheodorego).

Skoro \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) jest mierzalne to \(\displaystyle{ \exists E \subset X : \mu^{*}(E)=\mu^{*}(E \cap A)+\mu^{*}(E \cap A')}\)

oraz \(\displaystyle{ \exists E \subset X : \mu^{*}(E)=\mu^{*}(E \cap B)+\mu^{*}(E \cap B')}\)

jak zatem wykazać, że \(\displaystyle{ \exists E \subset X : \mu^{*}(E)=\mu^{*}(E \cap(A \cup B))+\mu^{*}(E \cap (A \cup B)')}\)?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3105
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Mierzalność sumy dwóch zbiorów mierzalnych w. Caratheodorego

Post autor: leg14 »

Pomylilas kwantyfikator.Tam jest dla wsyzstkich a nie istnieje.
Dowod jest tu:
88 strona calego pliku
ODPOWIEDZ