liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 wrz 2015, o 22:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
Zad. Dla jakich wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x^2+ax+b}\)?
Jak zacząć rozwiązywać:
1. \(\displaystyle{ W(x):(x-2)^2=P(x)}\)
Podzielić wielomian \(\displaystyle{ W(x):(x-2)^2}\) i reszte przyrównać do zera.
czy
2. sposobem jeśli dobrze myśle
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)(x-2)(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x) : (x-2)=P(x) (x-2) = M(x)}\) ten wielomian co wyjdzie z podzielenia \(\displaystyle{ W(x):(x-2)}\)
M(2)=0
i mam pierwsze równanie z dwiema niewiadomymi skąd wziąsc drugie?
Jak zacząć rozwiązywać:
1. \(\displaystyle{ W(x):(x-2)^2=P(x)}\)
Podzielić wielomian \(\displaystyle{ W(x):(x-2)^2}\) i reszte przyrównać do zera.
czy
2. sposobem jeśli dobrze myśle
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)(x-2)(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x) : (x-2)=P(x) (x-2) = M(x)}\) ten wielomian co wyjdzie z podzielenia \(\displaystyle{ W(x):(x-2)}\)
M(2)=0
i mam pierwsze równanie z dwiema niewiadomymi skąd wziąsc drugie?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 wrz 2015, o 22:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
Przy podzieleniu \(\displaystyle{ W(x):(x^2-4x+4)=x+11 +R(x)}\)
R(x)=(a-4+44)x+b-44
stąd a=-40 b=44
te odpowiedzi są błędne.
gdzie robie błąd?
R(x)=(a-4+44)x+b-44
stąd a=-40 b=44
te odpowiedzi są błędne.
gdzie robie błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 wrz 2015, o 22:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
wzory vieta dla wielomianów teraz sprawdzałam wikipedii.
musze rozwiązać to zadanie bez tych wzorów
musze rozwiązać to zadanie bez tych wzorów
-
- Użytkownik
- Posty: 1667
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
Nie korzystając z gotowych wzorów można to obejść: \(\displaystyle{ x^3-5x^2+ax+b=(x-2)^2(vx-t)}\)
Wymnóż prawą stronę i porównaj współczynniki.
Wymnóż prawą stronę i porównaj współczynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 22215
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
Można prościej: jeżeli \(\displaystyle{ 2}\) jest podwójnym pierwiastkiem, to \(\displaystyle{ W(2)=W'(2)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
Wy to macie mózgi jeśli liczycie sobie ze wzorów Vieta takie rzeczy w pamięci.bosa_Nike pisze:Jeżeli znasz wzory Viete'a, to jesteś w stanie rozwiązać to zadanie w pamięci.
Znam owe wzory ale nie wiem co masz na myśli mówiąc że tak upraszczają to zadanie.
To że : gdy \(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}=2}\) to, \(\displaystyle{ x_{3}=1}\)
więc \(\displaystyle{ b=-4}\)
o \(\displaystyle{ a=8}\)
?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2016, o 16:17 przez Milczek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 wrz 2015, o 22:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
odpowidzi wyszły dobre a=8 b=-4
tylko czy tą metodę stosować też do zadania tego samego typu gdzie 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= ax^4+bx^3-2(4a+b)x^2+(a-3b)x+8}\)
tylko czy tą metodę stosować też do zadania tego samego typu gdzie 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= ax^4+bx^3-2(4a+b)x^2+(a-3b)x+8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22215
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
Milczek pisze:No nie , tutaj Vieta się nie przydadzą zbytnio.
Pomyśl - masz dwukrotny pierwiastek \(\displaystyle{ 2}\) i sumę trzech pierwiastków równą \(\displaystyle{ 5}\). Potrzebujesz czegoś więcej?
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
liczba dwa jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
I tak wyznaczyłem rozwiązania w poprzednim przykładzie. Natomiast odpowiedź odnosiła się do kolejnego :a4karo pisze:Milczek pisze:No nie , tutaj Vieta się nie przydadzą zbytnio.
Pomyśl - masz dwukrotny pierwiastek \(\displaystyle{ 2}\) i sumę trzech pierwiastków równą \(\displaystyle{ 5}\). Potrzebujesz czegoś więcej?
\(\displaystyle{ W(x)= ax^4+bx^3-2(4a+b)x^2+(a-3b)x+8}\). Którego już nie rozwiążę wzorami Vieta.