Ile kombinacji ma szyfr do walizki z 3 kułkami?
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 11 sie 2007, o 10:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Glogow
- Podziękował: 32 razy
Ile kombinacji ma szyfr do walizki z 3 kułkami?
witam
wracajac w wczasow zapomnialem swojego szyfru do walizki. na lotnisku z nudow probowalem odnalezc ten szyfr wpisuja po kolei kolejne cyfry, lecz znajomi upomnieli mnie ze taka walizka nie moge miec tylko 1000 kombinacji, lecz duzo wiecej, bo to jest jakas 3 silna czy cos ja tam z matematyki dobry nie jestem, ale chcialbym sie dowiedziec ile taki szyfr moze miec kombinacji? szyfr posiada 3 obracajace sie kuleczka na kazdym z nich sa cyfry od 1 poprzez 2,3,4,5,6,7,8,9 do 0
Bardzo bym prosil o odpowiedz.
POzdrawiam
wracajac w wczasow zapomnialem swojego szyfru do walizki. na lotnisku z nudow probowalem odnalezc ten szyfr wpisuja po kolei kolejne cyfry, lecz znajomi upomnieli mnie ze taka walizka nie moge miec tylko 1000 kombinacji, lecz duzo wiecej, bo to jest jakas 3 silna czy cos ja tam z matematyki dobry nie jestem, ale chcialbym sie dowiedziec ile taki szyfr moze miec kombinacji? szyfr posiada 3 obracajace sie kuleczka na kazdym z nich sa cyfry od 1 poprzez 2,3,4,5,6,7,8,9 do 0
Bardzo bym prosil o odpowiedz.
POzdrawiam
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Ile kombinacji ma szyfr do walizki z 3 kułkami?
10*10*10 = 1000 możliwych szyfrów (reguła mnożenia).
Popatrz na to tak: szyfrem mogą być liczby od 000 (0) do 999 - czyli 1000 różnych liczb.
Popatrz na to tak: szyfrem mogą być liczby od 000 (0) do 999 - czyli 1000 różnych liczb.
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Ile kombinacji ma szyfr do walizki z 3 kułkami?
3 silnia, to trochę mniej niż 1000.lewy2 pisze:(...) znajomi upomnieli mnie ze taka walizka nie moge miec tylko 1000 kombinacji, lecz duzo wiecej, bo to jest jakas 3 silna (...)
\(\displaystyle{ 3!=1\cdot2\cdot3=6\\6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Ile kombinacji ma szyfr do walizki z 3 kułkami?
Jeśli liczby mają być wpisywane w odpowiedniej kolejności na walizce np. mamy trzy obracające się pokrętła na walizce, i trzeba odpowiednio wybrać kolejność nakręcania czy wpisywania tych numerów, to tych możliwości jest \(\displaystyle{ 3!\cdot10\cdot 10\cdot 10}\)
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Ile kombinacji ma szyfr do walizki z 3 kułkami?
Błądzisz.Grzegorz t pisze:Jeśli liczby mają być wpisywane w odpowiedniej kolejności na walizce np. mamy trzy obracające się pokrętła na walizce, i trzeba odpowiednio wybrać kolejność nakręcania czy wpisywania tych numerów, to tych możliwości jest \(\displaystyle{ 3!\cdot10\cdot 10\cdot 10}\)
Poprawne jest rozwiązanie, które podał już ktoś w drugim poście.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Ile kombinacji ma szyfr do walizki z 3 kułkami?
Zle mnie zrozumiano, było zadanie podobne w pewnym podręczniku;
ile jest możliwych kombinacji otwarcia kasy pancernej, na której są trzy pokrętła i na każdym pokrętle jest 10 cyfr. Zakładamy, że kasę można otworzyć nakręcając numery na tarczach i wybierając te tarcze w odpowiedniej kolejności i tych możliwości jest tyle ile podałem.
ile jest możliwych kombinacji otwarcia kasy pancernej, na której są trzy pokrętła i na każdym pokrętle jest 10 cyfr. Zakładamy, że kasę można otworzyć nakręcając numery na tarczach i wybierając te tarcze w odpowiedniej kolejności i tych możliwości jest tyle ile podałem.