Ramię dźwigni w urządzeniu napinającym ma być osadzone na czopie wałka skrętnego i połączone z nim lutem twardym miedzianym B-Cu52Zn o \(\displaystyle{ k}\) z indeksem dolnym \(\displaystyle{ tl}\) oraz indeksem górnym * \(\displaystyle{ =60 MPa}\), tak jak jest to pokazane na rysunku. Wyznaczyć wymaganą długość złącza (wymiar \(\displaystyle{ b}\) ramienia). Dane do zadania \(\displaystyle{ F_{max}=1,7kN}\), \(\displaystyle{ l=1000 mm}\), \(\displaystyle{ d= 28 mm}\)
zdjęcie
Ramię dżwigni w urządzeniu napinającym
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzeszowice
Ramię dżwigni w urządzeniu napinającym
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, o 23:39 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy w LateXu.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy w LateXu.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Ramię dżwigni w urządzeniu napinającym
Połączenie - lutowina- przenosi naprężenia ścinajace i musi spełniać war.wytrzymałościowy;
\(\displaystyle{ \tau= \frac{F _{s} }{S} \le k' _{t}}\)
Gdzie;
-siła styczna- ścinająca lut;
\(\displaystyle{ F _{s} = \frac{2M}{d}}\)
-moment M na dźwigni;
\(\displaystyle{ M=F \cdot l}\)
pole przekroju ścinanego;
\(\displaystyle{ S= \pi \cdot d \cdot b}\)
dopuszczalne naprężnie;
\(\displaystyle{ k' _{t}= \frac{Rt}{x _{t} }}\)
\(\displaystyle{ x _{t}=3}\)- dla. obc. statycznych
\(\displaystyle{ \tau= \frac{F _{s} }{S} \le k' _{t}}\)
Gdzie;
-siła styczna- ścinająca lut;
\(\displaystyle{ F _{s} = \frac{2M}{d}}\)
-moment M na dźwigni;
\(\displaystyle{ M=F \cdot l}\)
pole przekroju ścinanego;
\(\displaystyle{ S= \pi \cdot d \cdot b}\)
dopuszczalne naprężnie;
\(\displaystyle{ k' _{t}= \frac{Rt}{x _{t} }}\)
\(\displaystyle{ x _{t}=3}\)- dla. obc. statycznych