Przerabiam planimetrię i wydaje mi się że dobrze zrobiłem zadanie ale w zbiorze jest inna odpowiedź.
W okrąg wpisano trapez o wysokości h. Kąt między promieniamy okręgu poprowadzonymi do jednego z ramion wynosi \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem \(\displaystyle{ P=\frac{9h^2}{\tg\alpha}}\)
Narysowałem, oznaczyłem sobie wszystko aby było mi wygodnie i mi wychodzi \(\displaystyle{ P=\frac{h^2}{\tg\alpha}}\).
Nie mam pojęcia skąd mogło wziąć się to \(\displaystyle{ 9}\). Mógłby ktoś proszę zerknąć na to zadanie?
Maturalne plani, okrąg i trapez
-
lukequaint
- Użytkownik

- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Maturalne plani, okrąg i trapez
Mnie też tyle wyszło, tzn. \(\displaystyle{ \frac{h^{2}}{\tg\alpha}}}\).
Mamy do czynienia z trapezem równoramiennym. Kąt wpisany oparty na tym samym łuku (czyli od jednego do drugiego wierzchołka ramienia) ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Niech krótsza podstawa ma długość \(\displaystyle{ a}\), a dłuższa \(\displaystyle{ a+2x}\). Wtedy pole tego trapezu jest równe \(\displaystyle{ (a+x)h}\).
Jeśli poprowadzimy ramię kąta wpisanego równolegle do dłuższej podstawy, otrzymamy trójkąt prostokątny o długościach przyprostokątnych \(\displaystyle{ h}\) oraz \(\displaystyle{ a+x}\). \(\displaystyle{ \tg\alpha = \frac{h}{a+x}}\), co, biorąc pod uwagę powyższe rozumowanie, daje nam na początku podane pole.
Mamy do czynienia z trapezem równoramiennym. Kąt wpisany oparty na tym samym łuku (czyli od jednego do drugiego wierzchołka ramienia) ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Niech krótsza podstawa ma długość \(\displaystyle{ a}\), a dłuższa \(\displaystyle{ a+2x}\). Wtedy pole tego trapezu jest równe \(\displaystyle{ (a+x)h}\).
Jeśli poprowadzimy ramię kąta wpisanego równolegle do dłuższej podstawy, otrzymamy trójkąt prostokątny o długościach przyprostokątnych \(\displaystyle{ h}\) oraz \(\displaystyle{ a+x}\). \(\displaystyle{ \tg\alpha = \frac{h}{a+x}}\), co, biorąc pod uwagę powyższe rozumowanie, daje nam na początku podane pole.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, o 09:52 przez lukequaint, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Maturalne plani, okrąg i trapez
Dziewiątka jest ewidentnym błędem drukarskim. Wynik można prosto sprawdzić na przypadku granicznym: trójkąta równoramiennego opartego na średnicy.
-
Milczek
- Użytkownik

- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Maturalne plani, okrąg i trapez
Ma Pan na mysli że w przypadku granicznym pole powinno wyjść \(\displaystyle{ h^2}\). Bo \(\displaystyle{ \tg\alpha =1}\) co wskazuje na poprawny wynik tak?