Zadania ze statystyki

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Dziubek190994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 13 mar 2011, o 09:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Irządze
Podziękował: 4 razy

Zadania ze statystyki

Post autor: Dziubek190994 »

Rozwiąże ktoś krok po kroku?

255. W drzewostanie mieszanym świerkowo-sosnowym z populacji zdrowych świerków pobrano próbę o liczebności 12 drzew, dla której otrzymano s1 = 4, 01 mm. Z populacji świerków porażonych hubą korzeniową pobrano próbę o liczebności 16 drzew, dla której s2 = 2, 78 mm. Przyjmując poziom istotności 0,02, zbadać, czy wariancje w obu populacjach mają takie same wartości.


270. 23 z 251 osób, które zostały zaszczepione przeciw grypie, zachorowało na nią, natomiast wśród 214 osób nie szczepionych zachorowało 91. Czy można wyciągnąć wniosek, że ta szczepionka jest skuteczna? Zastosować test dla dwóch frakcji przyjmując α = 0, 05.
miodzio1988

Zadania ze statystyki

Post autor: miodzio1988 »

Nie.

Jakie masz statystyki testowe do tych testów?
ODPOWIEDZ