Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
- sparrow_88
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 29 lis 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Błaszki\Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
Mamy: \(\displaystyle{ \int \frac{1}{\sqrt{x^2+2x+5}}dx}\) trójmian sprowadzam do postaci kanonicznej: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} t \frac{1}{ \sqrt{( \frac{x+1}{2})^2+1}}dx}\) podstawiam: \(\displaystyle{ y=\frac{x+1}{2}}\) a następnie: \(\displaystyle{ y=\frac{1}{cos(t)}}\) z czego mam: \(\displaystyle{ dy=\frac{1}{cos^2(t)}dt}\) co doprowadza całkę pierwotną do postaci: \(\displaystyle{ \int \frac{1}{cos(t)}dt}\) po obliczeniach dochodzę do wyniku: \(\displaystyle{ ln(tg(\frac{\pi}{4}+\frac{t}{2}))}\) który można przedstawić w postaci: \(\displaystyle{ ln(\frac{1+tg(\frac{t}{2})}{1-tg(\frac{t}{2})})}\) przy pomocy wzoru na tangens sumy kątów. Problemem jest powrót do zmiennej x ??: Myślę, że trzeba by uzależnić \(\displaystyle{ tg(\frac{t}{2}) \ od \ tg(t)}\) tylko jak?
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
Źle obliczyłeś dy.
Do tego typu całek stosuje się podstawienie Eulera lub podstawienie hiberboliczne - cosh lub sinh.
Do tego typu całek stosuje się podstawienie Eulera lub podstawienie hiberboliczne - cosh lub sinh.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
Pokombinuj moze tak:
\(\displaystyle{ \int \frac{1}{\sqrt{x^2+2x+5}}dx=
t \frac{1}{\sqrt{(x+1)^{2}+4}}dx\\
(x+1)^{2}=4t\\
dx=\frac{1}{\sqrt{t}} dt\\
t \frac{1}{\sqrt{(x+1)^{2}+4}}dx=
t \frac{1}{\sqrt{4t+4}}\cdot \frac{1}{\sqrt{t}}dt=
\frac{1}{2}\int \frac{1}{\sqrt{t+1}\cdot \sqrt{t}}dt=...}\)
Moze cos z tego wyjdzie
BTW. Rzeczywiscie dobrze przeksztalciles POZDRO
\(\displaystyle{ \int \frac{1}{\sqrt{x^2+2x+5}}dx=
t \frac{1}{\sqrt{(x+1)^{2}+4}}dx\\
(x+1)^{2}=4t\\
dx=\frac{1}{\sqrt{t}} dt\\
t \frac{1}{\sqrt{(x+1)^{2}+4}}dx=
t \frac{1}{\sqrt{4t+4}}\cdot \frac{1}{\sqrt{t}}dt=
\frac{1}{2}\int \frac{1}{\sqrt{t+1}\cdot \sqrt{t}}dt=...}\)
Moze cos z tego wyjdzie
BTW. Rzeczywiscie dobrze przeksztalciles POZDRO
Ostatnio zmieniony 8 sie 2007, o 22:45 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
- sparrow_88
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 29 lis 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Błaszki\Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
dobrze zamieniłem, soku11 nie z potęgowałeś mianownika, spróbuję twoim sposobem ale najpierw muszę się uporać ze swoim
podstawieniem Eulera już zrobiłem, ale ja lubię sobie życie utrudniać
chyba jednak mam dobre dy, luka52 bo \(\displaystyle{ tg'(t)=(\frac{sin(t)}{cos(t)})'=\frac{cos^2(t)+sin^2(t)}{cos^2(t)}=\frac{1}{cos^2(t)}}\)
o podstawieniach hiperbolicznych jeszcze nie słyszałem, bo dopiero zaczynam walczyć z rachunkiem całkowym
podstawieniem Eulera już zrobiłem, ale ja lubię sobie życie utrudniać
chyba jednak mam dobre dy, luka52 bo \(\displaystyle{ tg'(t)=(\frac{sin(t)}{cos(t)})'=\frac{cos^2(t)+sin^2(t)}{cos^2(t)}=\frac{1}{cos^2(t)}}\)
o podstawieniach hiperbolicznych jeszcze nie słyszałem, bo dopiero zaczynam walczyć z rachunkiem całkowym
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ \tan t = \frac{x+1}{2}, \ \ dx = \frac{2dt}{\cos^2 t} \\
t \frac{dt}{\cos t} = t \frac{\cos t \ dt}{1 - \sin^2 t} \\
\sin t = u, \ \ dt \cos t = du \\
t \frac{dt}{1-t^2} = .... \\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
sparrow_88, jak dobre? masz \(\displaystyle{ y = \frac{1}{\cos t}}\) a pochodna z tego to \(\displaystyle{ \frac{\sin t}{\cos^2 t}}\)
- sparrow_88
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 29 lis 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Błaszki\Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
spoko, załatwiłeś to jednym podstawieniem no i fajowe przekształcenie całeczki, dxianks mam następny sposób rozwiązania ale nie dam za wygraną, wiem, że mój wynik jest poprawny, sprawdziłem na tam jest trochę inne rozwiązanie ale po paru przekształceniach wychodzi to samo
mnie jednak chodzi o powrót do zmiennej x co prawda znalazłem już pewną zależność między \(\displaystyle{ tg(t) \ a \ tg(\frac{t}{2})}\) ale to do czego doszedłem jest dość mało prawdopodobne, dlatego mam nadzieje, że ktoś wpadnie na pomysł na przekształcenia powrotne
sorki luka52, źle przepisałem, w moich notatkach trochę trudno się połapać mam podstawienie y=tg(t) znaczy się to drugie podstawienie
mnie jednak chodzi o powrót do zmiennej x co prawda znalazłem już pewną zależność między \(\displaystyle{ tg(t) \ a \ tg(\frac{t}{2})}\) ale to do czego doszedłem jest dość mało prawdopodobne, dlatego mam nadzieje, że ktoś wpadnie na pomysł na przekształcenia powrotne
sorki luka52, źle przepisałem, w moich notatkach trochę trudno się połapać mam podstawienie y=tg(t) znaczy się to drugie podstawienie
- sparrow_88
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 29 lis 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Błaszki\Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka z pierwiastka trójmianu kwadratowego
niby tak, ale z tego trzeba by znaleźć \(\displaystyle{ tg(\frac{t}{2})}\) a to właśnie mi przysparza problemów, coś już mam a jeśli i Ty będziesz miał to samo to będzę miał pewność że ja mam poprawnie
[ Dodano: 14 Sierpnia 2007, 16:39 ]
jednak te moje przekształcenia powrotne są nic nie warte znalazłem błąd, nic nie mam. Moglibyście spróbować znaleść rozwiązanie po zmiennej x moim sposobem?? Przypominam, że w pierwszym poście tego tematu mam podstawienie \(\displaystyle{ tg(t)}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{cos(t)}}\)
[ Dodano: 14 Sierpnia 2007, 16:39 ]
jednak te moje przekształcenia powrotne są nic nie warte znalazłem błąd, nic nie mam. Moglibyście spróbować znaleść rozwiązanie po zmiennej x moim sposobem?? Przypominam, że w pierwszym poście tego tematu mam podstawienie \(\displaystyle{ tg(t)}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{cos(t)}}\)