Przykład z potęgą...

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
miles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 sie 2007, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Przykład z potęgą...

Post autor: miles »

Przykład jest zapewne prosty i jak robię go "na piechotę" wychodzi wszystko dobrze, lecz nie rozumiem tego jak zrobić to nie "na piechotę" w celu zaoszczędzenia czasu. Oto przykład:

\(\displaystyle{ \frac{(1024-2^{7})\cdot 343}{2^{7}\cdot 7^{5}}}\)

Doszedłem do tego:

\(\displaystyle{ \frac{(2^{10}-2^{7})\cdot 7^{3}}{2^{7}\cdot 7^{5}}}\)

tylko co zrobić z tym dalej? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

PS. mam nadzieję, że dobry dział
bullay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -----
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 26 razy

Przykład z potęgą...

Post autor: bullay »

\(\displaystyle{ 2^7}\) przed nawias, pozniej skracanie poteg.
miles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 sie 2007, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Przykład z potęgą...

Post autor: miles »

Tak właśnie robiłem tylko coś mi nie wychodziło i teraz jeszcze raz na to spojrzałem i błąd tkwi w nie wyciągnięciu z \(\displaystyle{ 2^{10}}\) tego \(\displaystyle{ 2^{7}}\), achh, dzięki
jovante
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 56 razy

Przykład z potęgą...

Post autor: jovante »

\(\displaystyle{ \frac{(1024-2^{7})\cdot 343}{2^{7}\cdot 7^{5}}=\frac{(2^{10}-2^{7})\cdot 7^{3}}{2^{7}\cdot 7^{5}}=\frac{2^{7}\cdot(2^{3}-1)\cdot 7^{3}}{2^{7}\cdot 7^{5}}=\frac{2^{7}\cdot 7^{4}}{2^{7}\cdot 7^{5}}=\frac{1}{7}}\)
ODPOWIEDZ