Quiz matematyczny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
też nie, choc juz dosc ciepło...nasz bohater studiował pod kierunkiem G. Monge'a i ..brał udział w kampani Napoleona na Rosje w 1812 r.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
hm Fourier - tak zrodła podaja brał udział w kampanii egipskiej Napoleona 1798 r, a na Moskwe sie chyba nie wyprawiał..., w kazdym razie to nie on! Probujcie dalej
[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 17:43 ]
ps postarajcie sie! bo temu Panu z portretu jest troszke smutno, iz go nie znacie...
[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 17:43 ]
ps postarajcie sie! bo temu Panu z portretu jest troszke smutno, iz go nie znacie...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
ufff. nie było lekko, ale udało sie! brawo scyth , no i teraz czas na twoje pytanie !
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Quiz matematyczny
Kto to powiedział (mimo, że wiele lat temu, teraz w szczególności do przemyślenia):
Kraj bez matematyki nie wytrzyma współzawodnictwa z tymi, którzy uprawiają matematykę.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
ojoj łatwe bedzie. Jak zwą sie wspólczynniki \(\displaystyle{ A_n}\) rozwiniecia w szereg potegowy funkcji jak pozniej". ? Podaj \(\displaystyle{ A_1}\) i \(\displaystyle{ A_2}\) : (*Pyt dodatkowe-nieobowiazkowe, Istnieje wzór wyrazajacy \(\displaystyle{ A_n}\) jako wyznacznik macierzy nxn), Jak sie nazywa tenze wzor i jak wyglada..?
\(\displaystyle{ \frac{t}{e^t-1}= \sum_{n=0}^\infty A_n \frac{t^n}{n!}}\) dla \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{t}{e^t-1}= \sum_{n=0}^\infty A_n \frac{t^n}{n!}}\) dla \(\displaystyle{ 0}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Quiz matematyczny
Liczby Bernoulliego. Ile wynoszą skoro wiadomo co to jest to już jasne.
A z tą macierzą to przyznam się że nie spotkałem się.
A z tą macierzą to przyznam się że nie spotkałem się.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Tak, te liczby po raz pierwszy wprowadził (i rozwazał) Jakub Bernoulli w Ars Conjectandi, 1713 r. No z tego co ja sie doczytałem to tzw wzór Laplace'a to wyrazenie \(\displaystyle{ B_n}\) przez wyznacznik macierzy w której kolejne wiersze zawieraja "odwrócone silnie" dopełniane "od prawej strony zerami, tj np:
\(\displaystyle{ B_3= (-1)^3 \ 3! \left[\begin{array}{ccc} \frac{1}{2!}& 1& 0\\ \frac{1}{3!}&\frac{1}{2!}& 1\\ \frac{1}{4!}& \frac{1}{3!}&\frac{1}{2!}\end{array}\right]}\)
etc
Drizzt brawo! twoja odpowiedz jest poprawna, a to znaczy ze teraz ty zadajesz pytanie
\(\displaystyle{ B_3= (-1)^3 \ 3! \left[\begin{array}{ccc} \frac{1}{2!}& 1& 0\\ \frac{1}{3!}&\frac{1}{2!}& 1\\ \frac{1}{4!}& \frac{1}{3!}&\frac{1}{2!}\end{array}\right]}\)
etc
Drizzt brawo! twoja odpowiedz jest poprawna, a to znaczy ze teraz ty zadajesz pytanie