Quiz matematyczny
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Quiz matematyczny
No zarąbiście, teraz przeniosłem się na lapca i widzę chińskie znaczki, ale wcześniej jak byłem na kompie, to widziałem 5 małych kwadratów PP.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Quiz matematyczny
Yyyy, wygląda jak 16 zapisane kolejno w różnych systemach od heksadecymalnego do dwójkowego. Zatem strzelam, że 121. Aż do miejsca 31 pasowałoby do numerów autobusów w jakimś niedużym mieście. Jeśli OK, to oddaję.luka52 pisze:\(\displaystyle{ 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 20, 22, 24, 31, 100, ?, 10.000}\)
Jaką liczbę należy wstawić w miejsce "?"?
wskazówka:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
w takim razie :Jeśli OK, to oddaję.
z jakim twierdzeniem (czego dotyczacym) kojarzy sie ta nierownosc:
\(\displaystyle{ L(i) \geq p+q-n}\)
gdzie \(\displaystyle{ L(i)}\) to ilosc wystapien elementu \(\displaystyle{ i}\) w macierzy \(\displaystyle{ L}\) wymiarow \(\displaystyle{ p \times q}\)
?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Pytanie stoi za dlugo (a przeciez jest łatwe) : chodzi o kwadraty łacińskie.
oddaje kolejke dowolnej osobie chetnej o coś zapytać...
oddaje kolejke dowolnej osobie chetnej o coś zapytać...
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Quiz matematyczny
Pewna stała matematyczna, taka z nazwiskiem słynnego matematyka, okazała się ostatecznie być liczbą wymierną, dokładniej jest równa 1. Jest to raczej niespotykana sytuacja wśród stałych matematycznych. O nazwisko którego matematyka tu chodzi?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Quiz matematyczny
Metoda na wyznaczanie pierwiastka kwadratowego z liczby N:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left(x_{n-1}+\frac{N}{x_{n-1}} \right)}\)
Przy czym \(\displaystyle{ x_0}\) jest dowolną liczbą dodatnią.
Kto ją podał?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left(x_{n-1}+\frac{N}{x_{n-1}} \right)}\)
Przy czym \(\displaystyle{ x_0}\) jest dowolną liczbą dodatnią.
Kto ją podał?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Quiz matematyczny
Ta metoda, pojawiła się przed Newtonem, choć Newton też ją pewnie podał. Z drugiej strony pytanie tak ułożone, że i nawet odpowiedź pyzol by pasowała