Quiz matematyczny
- vertigo
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 13 sie 2007, o 17:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Quiz matematyczny
\(\displaystyle{ 1729}\) to najmniejsza liczba naturalna, którą można przedstawić w postaci sumy dwóch sześcianów na dwa różne sposoby!
\(\displaystyle{ 1729=10^3+9^3=12^3+1^3}\)
czy o to chodziło ??
\(\displaystyle{ 1729=10^3+9^3=12^3+1^3}\)
czy o to chodziło ??
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
Quiz matematyczny
Było tylko w mojej mieścinie w żadnym kiosku nie ma Delty a na stronie nie ma zamieszczonego artykułuMarcinT pisze: o tej liczbie Grahama bylo w marcowej Delcie przecież i nawet tytuł był - największa liczba
Przepraszam za wtrącenie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Drizzt napisał:
S Trybula, On te paradox of Three Random Variables, Zastosowania Matematyki, , V (1961 r.)str 321-332,
vertigo >> twoja zagadka !
tak , aj a znalazłem oryg. artykułn apisany przez jednego z tworcow, nt paradoksu trzech zmiennych losowych, choc nie udało mi sie w necie go zassac:Naprawdę ciekawe zagadnienie scyth, dopiero na anglojęzycznych stronach znalazłem odpowiedz na Twoje pytanie. Jeszcze potwierdz czy dokladnie o to Ci chodziło i zamieszczam swoje zadanko ]:->
S Trybula, On te paradox of Three Random Variables, Zastosowania Matematyki, , V (1961 r.)str 321-332,
vertigo >> twoja zagadka !
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Quiz matematyczny
Niels Abel
http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk ... /Abel.html
[ Dodano: 26 Marca 2008, 16:28 ]
i moje pytanie:
co to za krzywa się tutaj konstruuje?
http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk ... /Abel.html
[ Dodano: 26 Marca 2008, 16:28 ]
i moje pytanie:
co to za krzywa się tutaj konstruuje?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
oke, Jeżeli trójkat ma równej długosci dwie dwusieczne, to jest on równoramienny. (dokladniej: równe maja być odcinki dwusiecznych od wierzchołka do przeciecia z przeciwleglym bokiem),; twierdzenie to ma swoja nazwe, (wsk . od nazwisk dwóch geometrow. !) Co to za nazwa?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Quiz matematyczny
No to ja mam taką zagadkę:
Kto po raz pierwszy podał pełne rozwiązanie następującego problemu:
Dane są liczby naturalne, względnie pierwsze a,b,c. Jaka jest najmniejsza liczba całkowita g, taka że każdą liczbę naturalną n>g można przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ n=ax+by+cz}\)
gdzie liczby x,y,z są całkowite nieujemne.
Jesli okaże się za trudne, podam wskazówkę.
Kto po raz pierwszy podał pełne rozwiązanie następującego problemu:
Dane są liczby naturalne, względnie pierwsze a,b,c. Jaka jest najmniejsza liczba całkowita g, taka że każdą liczbę naturalną n>g można przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ n=ax+by+cz}\)
gdzie liczby x,y,z są całkowite nieujemne.
Jesli okaże się za trudne, podam wskazówkę.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
hmm no, aleś dowalił! ,... bo ja szaczerze mowiac nie zetknalem sie...-lub 'ulecialo mi", ale koledzy na pewno ciut pomoga.. moze podpowiedz circa ok ktorego roku (wieku )to było