Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Quiz matematyczny

Post autor: max »

Djuro Kurepa.

a wiem z google, konkretniej stąd:
http://www.bernoulli.org/~bk/remkurepa.pdf

(swoją drogą symbol \(\displaystyle{ !n}\) już się pojawił w tym temacie, ale oznaczał coś innego)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

max , Twoja kolej
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sylwek »

Jako że mam pomysł na śmieszną zagadkę, a zrobił się pewien zastój w tym temacie, pozwolę sobie zająć kolejkę max-a.

Wiedząc, że: \(\displaystyle{ ln(2048)=a}\), oblicz wartość wyrażenia: Obrazek wygasł
alef0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 19 lut 2009, o 11:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec/Gliwice
Pomógł: 23 razy

Quiz matematyczny

Post autor: alef0 »

hm, a potem przyjdzie ktoś na forum i pyta o zastosowania matematyki
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Quiz matematyczny

Post autor: max »

Przepraszam wszystkich zainteresowanych, ale musiałem poradzić sobie z egzaminem i nie było mnie tu przez chwilę.
Załóżmy więc, że swoją kolejkę odstąpiłem Sylwkowi:)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sylwek »

To może ktoś w końcu łaskawie poda odpowiedź
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ a= \ln 2048 = \ln 2^{11} = 11 \ln 2 \\
\\
8 \ln 2 = \frac{8}{11} \cdot 11 \ln 2 = \frac{8}{11}a}\)


Dobrze? :]
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sylwek »

Zadajesz
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Dasio11 »

Wow, zadaję. Tylko nie bierzcie zbyt dużego zamachu, bo gwóźdź naprawdę łatwo wchodzi ;P

Podaj 3 następne wyrazu ciągu:

\(\displaystyle{ a_n={10, 15, 23, 31, 41, 49, 59, 71, 83, 97...}}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sylwek »

10=2+3+5, 15=3+5+7, 23=5+7+11 i tak dalej - sumy trzech kolejnych liczb pierwszych poczynając od i-tej. Zatem dalej powinno być: 109, 121, 131. Prawdopodobnie dobrze odpowiedziałem, więc nie mając propozycji na dobrą zagadkę oddaję kolejkę
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Np takie pytanie ,
"Zatapiacze Titaników" - co ten termin ma wspolnego z matematyka? tj skad sie wział , tj co oznacza ?
wsk Teoria liczb
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Swistak »

Może jakaś kolejna mała podpowiedź ?
P.S. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale Twój post był 666 z dziale "Liga forum matematyka.pl" xD.
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 992
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy/Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 204 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Yaco_89 »

Jeśli dobrze pamiętam to jest to nazwa jakiegoś projektu dotyczącego badania czy wynajdywania bardzo dużych liczb pierwszych, ale nie powiem w tej chwili więcej szczegółów
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Yaco_89 , bardzo dobrze (gorąco ), chodzi o tytuł pracy (w J. Recr Math) nt. baaaaardzo dużych liczbach pierwszych!
wskazowka moze byc tez przetłumaczenie zwrotu "Zatapiacze Titaników" na jezyk angielski ...
A wiec?
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 992
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy/Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 204 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Yaco_89 »

Ok, po tej podpowiedzi mogę śmiało napisać że chodzi o pracę Samuela Yatesa dotyczącą co najmniej 1000-cyfrowych liczb pierwszych .
ODPOWIEDZ