Quiz matematyczny
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Quiz matematyczny
Ten władca, w odróżnieniu od swego wojowniczego i krwiożerczego dziada, był kiepskim i unikającym walki wodzem. Choć dziadek był analfabetą to jego ulubiony wnuk był bardziej naukowcem niż imperatorem. Choć najwięcej zdziałał w innej dyscyplinie wiedzy, to cenił matematykę i był autorem dokładnych tablic trygonometrycznych.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Quiz matematyczny
Jak nazywa się takie oto twierdzenie:
niech \(\displaystyle{ f: [0,+\infty)\rightarrow \RR}\) będzie funkcją różniczkowalną w sposób ciągły, dla której istnieje granica właściwa \(\displaystyle{ g=\lim_{x \to \infty } f(x)}\) oraz niech \(\displaystyle{ a,b}\) będą liczbami rzeczywistymi dodatnimi. Wówczas
\(\displaystyle{ \int_{0}^{+\infty} \frac{f(ax)-f(bx)}{x} \,\dd x=\left( f(0)-g\right) \ln\left( \frac b a\right)}\)
niech \(\displaystyle{ f: [0,+\infty)\rightarrow \RR}\) będzie funkcją różniczkowalną w sposób ciągły, dla której istnieje granica właściwa \(\displaystyle{ g=\lim_{x \to \infty } f(x)}\) oraz niech \(\displaystyle{ a,b}\) będą liczbami rzeczywistymi dodatnimi. Wówczas
\(\displaystyle{ \int_{0}^{+\infty} \frac{f(ax)-f(bx)}{x} \,\dd x=\left( f(0)-g\right) \ln\left( \frac b a\right)}\)
- Arytmetyk
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 41 razy
Re: Quiz matematyczny
Nie mam doświadczenia w quizie więc może być prosto:
statystyk ten jest uważany za jednego z ojców uczenia maszynowego, wraz z C. autor podstawowego twierdzenia uczenia maszynowego
statystyk ten jest uważany za jednego z ojców uczenia maszynowego, wraz z C. autor podstawowego twierdzenia uczenia maszynowego
Quiz matematyczny
W jaki sposób Ulam wykonywał żmudne obliczenia związane z bombą wodorową? Dodam, że nie na komputerze.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 25 gru 2006, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pcim
- Pomógł: 1 raz
Re: Quiz matematyczny
Być może rozwiązanie zawiera poniższy cytat :
"Przy okazji Ulam opracował uznaną w matematyce numeryczną metodę przeprowadzania niezwykle złożonych rachunków, których nie da się ugryźć nawet za pomocą najlepszych superkomputerów. Nazwał ją metodą Monte Carlo na pamiątkę swojego stryja, który przepuścił przed wojną rodzinną fortunę w tamtejszym kasynie."
Gratuluję poczucia humoru.
"Przy okazji Ulam opracował uznaną w matematyce numeryczną metodę przeprowadzania niezwykle złożonych rachunków, których nie da się ugryźć nawet za pomocą najlepszych superkomputerów. Nazwał ją metodą Monte Carlo na pamiątkę swojego stryja, który przepuścił przed wojną rodzinną fortunę w tamtejszym kasynie."
Gratuluję poczucia humoru.
Re: Quiz matematyczny
RobinBuk, Ciepło (powiedzmy, że nie za bardzo, tak letnio), ale nie o to mi chodziło. Poszukaj w tej samej książce innego cytatu. Dla ułatwienia dodam, że za potrzebą przeprowadzania tych rachunków stał nie tylko Ulam, ale i jego kolega Cornelius Everett. Współpraca z Everettem jest opisana w książce.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Quiz matematyczny
Czyżby chodziło o rachunki wykonywane suwakiem logarytmicznym o którym Everett miał żartem powiedzeć, że rząd USA powinien mu go odkupić bo tak został zużyty?
Suwak to świetna linijka, mam trzy takie. Najstarszy, Diva, Danmark, ma ponad 80 lat.
Suwak to świetna linijka, mam trzy takie. Najstarszy, Diva, Danmark, ma ponad 80 lat.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2018, o 21:26 przez kruszewski, łącznie zmieniany 2 razy.