Quiz matematyczny
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15206
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Quiz matematyczny
Ten wybitny polski (czy raczej żydowski? A może nawet bardziej amerykański? Miałbym problem z jego sklasyfikowaniem) logik, twórca takiej pewnej dziedziny, która ma dość silną reprezentację we Wrocławiu, pojawia się jako postać epizodyczna w książce „Lód" Jacka Dukaja.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 251 razy
Quiz matematyczny
Ile potrzeba klocków \(\displaystyle{ 1 \times 1 \times 2}\) by zbudować taką piramidę [piramida składa się z \(\displaystyle{ 24}\) warstw]?
-- 24 mar 2018, o 20:03 --Inaczej. Amerykański artysta Sol LeWitt w 1999 roku zaprojektował czworoboczną piramidę. Ile potrzeba klocków prostopadłościennych o wymiarach \(\displaystyle{ 1 \text{ jednostka} \times 1 \text{ jednostka} \times 2 \text{ jednostki}}\) by zbudować piramidę składającą się z \(\displaystyle{ 24}\) warstw?
-- 24 mar 2018, o 20:03 --Inaczej. Amerykański artysta Sol LeWitt w 1999 roku zaprojektował czworoboczną piramidę. Ile potrzeba klocków prostopadłościennych o wymiarach \(\displaystyle{ 1 \text{ jednostka} \times 1 \text{ jednostka} \times 2 \text{ jednostki}}\) by zbudować piramidę składającą się z \(\displaystyle{ 24}\) warstw?
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 251 razy
Quiz matematyczny
PS.
\(\displaystyle{ T_{24} =\frac{3(1 \cdot 2 + 2 \cdot 3 + \ldots + 23 \cdot 24)}{3} + 24 = \frac{23 \cdot 24 \cdot 25}{3} + 24 = 4 \ 624}\)-- 26 mar 2018, o 22:32 --cetno - liczba parzysta
licho - liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ T_{24} =\frac{3(1 \cdot 2 + 2 \cdot 3 + \ldots + 23 \cdot 24)}{3} + 24 = \frac{23 \cdot 24 \cdot 25}{3} + 24 = 4 \ 624}\)-- 26 mar 2018, o 22:32 --cetno - liczba parzysta
licho - liczba nieparzysta
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Quiz matematyczny
Przepraszam, przegapiłem dopisaną odpowiedź:
Dodam że są języki słowiańskie które zachowały jedną a tych nazw.
U Czechów nieparzysta liczba to: liché číslo, a u Słoweńców to: liho število
która, co oczywiste, jest prawidłowa.Elayne pisze:cetno - liczba parzysta
licho - liczba nieparzysta
Dodam że są języki słowiańskie które zachowały jedną a tych nazw.
U Czechów nieparzysta liczba to: liché číslo, a u Słoweńców to: liho število
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 251 razy
Quiz matematyczny
Nie. Jeszcze w XIX wieku do języka polskiego weszło potoczne określenie pochodzące od jego nazwiska na określenie wychowawczyń i opiekunek dzieci z placówek przedszkolnych.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Quiz matematyczny
Fryderyk Fröbel i freblanki? Warto to spopularyzować, ale nie znajduję wzmianki o matematycznych zapędach tego pana. Ale był pedagogiem i mógł temat rozpracowywać właśnie pod tym względem.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Quiz matematyczny
Skąd pochodzi ten cytat?
Wieczysty dyletant, uczony z nieprawdziwego zdarzenia, zajmował się matematyką i od wielu lat łudził się nadzieją, że zdobędzie wielotysięczną nagrodę jednego z niemieckich uniwersytetów, przeznaczoną dla tego, co usunie jedną ze zgryzot matematycznych. Wielki matematyk francuski z pierwszej połowy siedemnastego wieku, Piotr Fermat, pozostawił po sobie twierdzenie matematyczne z dziedziny teorii liczb, zwane w nauce „wielkim twierdzeniem Fermata”. Czy to przez roztargnienie, czy przez niedbalstwo, nie pozostawił na nie dowodu. Nikomu nie udał się dowód, że to twierdzenie jest fałszywe, ergo: jest prawdziwe. Najtęższe matematyczne głowy szukają przeto dowodu na jego prawdziwość i niektórym udało się to, w drobnej jednakże części. W dalszym ciągu matematycy nie śpią, nie jedzą i wzniosłymi głowami tłuką o ściany, szukając całości dowodu „wielkiego twierdzenia”.