Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mdd »

Cytryn pisze:Co opisuje wzór

\(\displaystyle{ \left\lceil \frac {9-4(\ln 2)^2}{72\sqrt {2x\ln 2}} - \frac{\ln 2}{3} + \frac {2(\ln 2)^{2}}{135x} + \sqrt {2x\ln 2} + \frac{1}{2} \right\rceil}\)?
Gdzieś go już widziałem na tym forum i oto on:

Wzór
i
jego opis.
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Cytryn »

Przyznaję się bez bicia, że dokładnie stamtąd go wziąłem. Zmiana kolejności składników miała utrudnić znalezienie komuś szukającemu na ślepo. Tobie się udało, zadajesz!
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mdd »

No to może tak: co to za matematyk:


?

Owego matematyka można skojarzyć z tym oto obrazkiem:

i nie chodzi tutaj o to, kiedy ten obiekt powstał, ani o to gdzie został zbudowany.-- 27 maja 2017, o 12:04 --Taka mała podpowiedź:
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Od góry budynek BMW przypomina trójkąt Reuleaux, więc i tłok w silnikach Wankla.
Nie wiem jaki jest ich związek z Wilhelmem Blaschke.
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Cytryn »

Blaschke wydał w 1916 książkę "Kreis und Kugel", gdzie te trójkąty są opisane. Twierdzenie Blaschke-Lebesgue'a mówi, że trójkąt Reuleaux ma najmniejsze pole pośród figur o stałej szerokości. Więcej związków nie widzę.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mdd »

kerajs pisze:Od góry budynek BMW przypomina trójkąt Reuleaux, więc i tłok w silnikach Wankla.
Nie wiem jaki jest ich związek z Wilhelmem Blaschke.
kerajs, prosimy o pytanie.
Cytryn pisze:Blaschke wydał w 1916 książkę "Kreis und Kugel", gdzie te trójkąty są opisane. Twierdzenie Blaschke-Lebesgue'a mówi, że trójkąt Reuleaux ma najmniejsze pole pośród figur o stałej szerokości. Więcej związków nie widzę.
Dokładnie ten związek miałem na myśl.

-- 28 maja 2017, o 18:32 --

Jeszcze ciekawostka: pokazany budynek to przykład budynku pasywnego. Nie znam się na termokinetyce (ani na budownictwie), ale intuicyjnie można wyczuć co tam robi trójkąt Reuleaux, właśnie w związku ze wspomnianym Twierdzeniem "B-L".
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Ten matematyk urodził się w Warszawie w 20-leciu międzywojennym. Uważany jest za ojca pewnej geometrii.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mdd »

Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Zgadza się.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mdd »

Pewien matematyk (urodzony na początku ubiegłego wieku) wysłał przed ślubem list do swojej narzeczonej. Okazało się później, że matematyk ten sam nie wymyślił treści swojego listu. Przepisał on list d'Alemberta, który był skierowany do pewnej kobiety. Proszę podać imię i nazwisko tego "plagiatora" :).

-- 29 maja 2017, o 23:09 --

Dodatkowa informacja : matematyk X urodził się w Polsce.

-- 30 maja 2017, o 23:03 --

To jeszcze jedna podpowiedź: Matematyk X urodził się we Lwowie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Ulam ?
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mdd »

Tak.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Oto matematyk X = ?
AU
AU
13910768552_49700d2971.jpg (27.41 KiB) Przejrzano 94 razy
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Kaf »

\(\displaystyle{ \int_{ \partial M}^{} \omega = \int_{M}^{} \mbox{d}\omega}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Istotnie; to Sir George Gabriel Stokes; pytanie ma Kaf-- 8 czerwca 2017, 16:32 --
pytanie ma Kaf
lub /jeśli nie ma pytania/: to dowolna osoba...
ODPOWIEDZ