Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Premislav »

Ja nie widzę w tym żadnej sprzeczności.

\(\displaystyle{ \textbf{Lemat}}\) Zachodzi następująca równość: \(\displaystyle{ 4=8}\).
Dowód lematu: niewątpliwie zachodzi \(\displaystyle{ 0=0}\). Oczywiście \(\displaystyle{ 0=0\cdot 4=0\cdot 8}\), czyli
\(\displaystyle{ 4\cdot 0=8\cdot 0}\). Dzieląc stronami tę ostatnią równość przez \(\displaystyle{ 0}\), otrzymujemy \(\displaystyle{ 4=8}\), co kończy dowód lematu.

Zatem koń ma zarówno cztery nogi, jak i osiem, i nie ma w tym powodów do zmartwienia...-- 2 gru 2016, o 02:11 --A tak na serio, to na to pytanie odpowiada zasada włączeń i wyłączeń.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Quiz matematyczny

Post autor: arek1357 »

Bo to jest koń kwantowy brawo Premislav
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Premislav »

Moje pytanie będzie proste, bo nie znam się na matematyce:

proszę wskazać związek mitologii greckiej z rachunkiem wariacyjnym.

No, może nie do końca mitologii. W każdym razie jest to legenda ze świata hellenistycznego, a jej bohaterka pojawia się w pewnym dziele Wergiliusza.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Quiz matematyczny

Post autor: arek1357 »

Nić Adrianny która przybiera kształt optymalny czyli stanowi najkrótszą i równocześnie najbardziej optymalną drogą, czyli jest użyty rachunek wariacyjny.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Premislav »

Akurat myślałem o problemie Dydony, ale Twoja odpowiedź też jest do zaakceptowania (nie pasuje wprawdzie do dopisku, ale nikt nie musi myśleć tak, jak ja - i całe szczęście, bo byśmy nie mieli matematyków).
Zadajesz.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Quiz matematyczny

Post autor: arek1357 »

To zadam zadanie w takim układzie, jakie zwierzę kojarzy się z rachunkiem różniczkowym...
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Oczywiście byk. Rzadko kiedy robimy tyle byków ile przy uczeniu się rachunku różniczkowego.
Pewne szanse daję też łabędziowi (ocenie niedostatecznej:2) z tych samych powodów. Jak ktoś prócz brzydkiego kaczątka wyhodował sobie stadko to ....
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Quiz matematyczny

Post autor: arek1357 »

NNo nie jest to inny zwierzak jednak
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

koń, pszczoła lub wielbłąd...
Awatar użytkownika
JustMaths
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 21 lut 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik/Katowice/Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Quiz matematyczny

Post autor: JustMaths »

a może i królik.
kerajs pisze:Oczywiście byk. Rzadko kiedy robimy tyle byków ile przy uczeniu się rachunku różniczkowego.
Pewne szanse daję też łabędziowi (ocenie niedostatecznej:2) z tych samych powodów. Jak ktoś prócz brzydkiego kaczątka wyhodował sobie stadko to ....
przyznam, że to mnie bardzo rozbawiło, choć pewnie w tamtym momencie, kiedy cały mój matfiz oblewał kolejne sprawdziany z różniczkowania, nie byłoby tak wesoło.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Quiz matematyczny

Post autor: timon92 »

być może chodzi o wronę i wrońskian
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Quiz matematyczny

Post autor: arek1357 »

też nie podpowiem zwierzę jest miłe
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Dasio11 »

Rety, chyba nie świstak?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Quiz matematyczny

Post autor: arek1357 »

nie
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Pies, kot ...
ODPOWIEDZ