Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Quiz matematyczny

Post autor: a4karo »

Takebe Kenko
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Zgadza się, A4karo ma pytanie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Quiz matematyczny

Post autor: a4karo »

Dwie pierwsze cyfry po przecinku liczby \(\displaystyle{ \pi}\) wiążą się z nazwiskiem znanego polskiego matematyka.
O kim mowa i na czym polega ten związek?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wacław Sierpiński - urodziny 14 marca - może to ? ! !!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Quiz matematyczny

Post autor: a4karo »

Nie, ten związek jest dużo bardziej matematyczny (a raczej topologiczny)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

a to może Stefan Mazurkiewicz ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Quiz matematyczny

Post autor: a4karo »

Nie
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Santiago A »

Kuratowski w 1922 pokazał, że przez dopełnienia i domknięcia można uzyskać co najwyżej czternaście zbiorów (z jednego) i liczba ta jest osiągana już w \(\displaystyle{ \mathbb R}\), na przykład przez \(\displaystyle{ (0,1) \cup (1,2) \cup \{3\} \cup ([4,5] \cap \mathbb Q)}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Quiz matematyczny

Post autor: a4karo »

Tak. Twoja kolej Santiago A.
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Santiago A »

Pozostańmy przy topologicznych zagadkach. Z jakimi polskimi nazwiskami związany jest (pewien dość znany) wielomian, który spełnia relacje
  • \(\displaystyle{ P(L \sqcup K) = -(l + l^{-1}) m^{-1} P(L) P(K)}\) oraz
  • \(\displaystyle{ P(L \# K) = P(L)P(K)}\)?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

czym jest \(\displaystyle{ P(L \# K) = P(L)P(K)}\) ?
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Santiago A »

Po prawej stronie mamy do czynienia z iloczynem wielomianów dla dwóch obiektów \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\), natomiast po lewej stronie stoi wielomian odpowiadający innemu obiektowi, "sumie" \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\) (pozwoliłem sobie na cudzysłów, gdyż operację \(\displaystyle{ \sqcup}\) też nazywa się sumowaniem).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jakas subtelna wskazówka...? !!!
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Santiago A »

\(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\) są zanurzeniami okręgu \(\displaystyle{ S^1}\) w przestrzeń \(\displaystyle{ \mathbb R^3}\).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Kartezjusz »

Czym jest wielomian dla obiektu?
ODPOWIEDZ