Quiz matematyczny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
Nie. Pan X żył jednak trochę wcześniej. Bliżej był Dec1. Teoretycznie Pan X mógł spotkać (być może spotkał, nie wiem tego) Pana René Descartes. W każdym razie na pewno dobrze znał prace Pana René Descartes.-- 12 cze 2016, o 10:17 --Podpowiem, że Christiaan Huygens był rodakiem Pana X i obaj korespondowali ze sobą. Pan X żył mniej więcej w tym samym czasie co John Wallis.mol_ksiazkowy pisze:hm, może Édouard Lucas ?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
Nie, ale "hiper super" blisko. Pan X i Johan de Witt studiowali prawo na tym samym uniwersytecie .mol_ksiazkowy pisze:Johan de Witt ? ? ?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
Nie, ale coraz bliżej .-- 13 cze 2016, o 21:08 --Frans van Schooten i Johan de Witt byli krewnymi. Dla Pana X Frans van Schooten również był dość ważną osobą, przynajmniej w okresie studiów Pana X.mol_ksiazkowy pisze:moze Franciscus (Frans) van Schooten ?
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
Albo w oryginale , a tu są jego reguły:kerajs pisze:John Hudde
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Hudde%27s_rules
Kerajs, prosimy o pytanie.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
Musialmi, jeśli wskażesz źródło o tym mówiące to oczywiście uznam tę odpowiedź.
Ja oczekiwałem innego nazwiska. Zresztą Dec1 podał jedno z nich, ale skasował swój post.
Ja oczekiwałem innego nazwiska. Zresztą Dec1 podał jedno z nich, ale skasował swój post.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
Podobno to André Weil zapożyczył ten symbol z norweskiego alfabetu. Odpowiedź: Nicolas Bourbaki, choć mniej precyzyjna, też byłaby poprawna.
Mol_ksiazkowy przejmuje quiz.
Mol_ksiazkowy przejmuje quiz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Twórcą których z tych symboli w matematyce nie jest Euler ?
\(\displaystyle{ \equiv}\)
\(\displaystyle{ f(x)}\)
\(\displaystyle{ \sin(x)}\)
\(\displaystyle{ \arcsin(x)}\)
\(\displaystyle{ \Sigma}\)
\(\displaystyle{ f^{\prime}(x), f^{\prime}, y^{\prime}}\)
\(\displaystyle{ dx , \ d^2x}\)
?
\(\displaystyle{ \equiv}\)
\(\displaystyle{ f(x)}\)
\(\displaystyle{ \sin(x)}\)
\(\displaystyle{ \arcsin(x)}\)
\(\displaystyle{ \Sigma}\)
\(\displaystyle{ f^{\prime}(x), f^{\prime}, y^{\prime}}\)
\(\displaystyle{ dx , \ d^2x}\)
?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
Gauss - \(\displaystyle{ \equiv}\)
Euler - \(\displaystyle{ f(x)}\) , \(\displaystyle{ \Sigma}\)
Gunter Euler - \(\displaystyle{ \sin(x)}\)
Lagrange - \(\displaystyle{ f^{\prime}(x), f^{\prime}, y^{\prime}}\)
Leibniz - \(\displaystyle{ dx , \ d^2x}\)
Co do \(\displaystyle{ \arcsin(x)}\) to strzelam że nie Euler .
Euler - \(\displaystyle{ f(x)}\) , \(\displaystyle{ \Sigma}\)
Gunter Euler - \(\displaystyle{ \sin(x)}\)
Lagrange - \(\displaystyle{ f^{\prime}(x), f^{\prime}, y^{\prime}}\)
Leibniz - \(\displaystyle{ dx , \ d^2x}\)
Co do \(\displaystyle{ \arcsin(x)}\) to strzelam że nie Euler .