Quiz matematyczny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11468
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3157 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
PitagorasNaprawdę poznajemy człowieka dopiero po jego śmierci
John C. GeorgeMatematyk nie umiera traci tylko niektóre swoje funkcje
PascalŁatwiej jest znieść śmierć bez myśli o niej, niż myśl o śmierci bez niebezpieczeństwa
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Quiz matematyczny
Ci panowie badali raczej dynamikę liczebności populacji, a ich modele są bardziej skomplikowane niż tych którzy zajmowali się jedynie śmiertelnością osobników w populacji.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11468
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3157 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Z którym matematykiem związany był ciąg znaków \(\displaystyle{ 6a \ cc \ d \ ae \ 13eff7i \ 31 \ 9n4o4q \ rr \ 4s \ 9t \ 12 \ vx}\) i do czego służył?
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
To może taka zagadka "przypominajka": proszę podać z jakim wspólnym zagadnieniem są związane następujące liczby:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}k\left( 3k-1\right) ; \quad k= \pm 1, \pm 2, \pm 3,...}\)
\(\displaystyle{ \frac{\exp\left( \pi \left( \frac{2}{3}n\right)^{\frac{1}{2}} \right) }{4\sqrt{3}n}; \quad n=1,2,3,...}\)
.... i proszę podać jakie jest ich znaczenie w kontekście tego zagadnienia?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}k\left( 3k-1\right) ; \quad k= \pm 1, \pm 2, \pm 3,...}\)
\(\displaystyle{ \frac{\exp\left( \pi \left( \frac{2}{3}n\right)^{\frac{1}{2}} \right) }{4\sqrt{3}n}; \quad n=1,2,3,...}\)
.... i proszę podać jakie jest ich znaczenie w kontekście tego zagadnienia?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11468
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3157 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
to są liczby pentagonalne (pięciokątne). Może chodzi tu o algorytm obliczania funkcji \(\displaystyle{ p(n)}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{2}k\left( 3k-1\right) ; \quad k= \pm 1, \pm 2, \pm 3,...}\)
(ilość rozkładów liczby na sumę dodatnich składników)
i o jego złożoność...??!