Quiz matematyczny
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
Obelisk tego profesora matematyki padł ofiarą wandalizmu krakowskich studentów.
Ps. Gdzieś czytałem, ze I.Newton nie znosił zwierząt i żadnego w swoim domu nie trzymał.
Ps. Gdzieś czytałem, ze I.Newton nie znosił zwierząt i żadnego w swoim domu nie trzymał.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11458
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Georg Joachim von Lauchen?Obelisk tego profesora matematyki padł ofiarą wandalizmu
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
Zgadza się. Pytałem o .
Kolejne pytanie zadaje Mol_ksiazkowy.
Ps. Jedną z podpowiedzi miała być informacja o oskarżeniu, i w konsekwencji ścięciu, jego ojca za ... czary.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Joachim_Retyk
Kolejne pytanie zadaje Mol_ksiazkowy.
Ps. Jedną z podpowiedzi miała być informacja o oskarżeniu, i w konsekwencji ścięciu, jego ojca za ... czary.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11458
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22229
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Quiz matematyczny
Podejrzewam, że profesor Yves Renard () nie raz był tak nazywany
Kod: Zaznacz cały
http://math.univ-lyon1.fr/~renard/
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11458
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
oczywiście; Gauss ( chociaż nie Abel lecz Jacobi).
Wtej sytuacji dec1 ma swoje pytanie.
Yves Renard był tak nazywany
Wtej sytuacji dec1 ma swoje pytanie.
Ukryta treść:
Quiz matematyczny
Który matematyk tworzył wzory na stopień anarchii i despotyzmu i wysyłał je do władców Europy? (podpowiedź - zwie się go czasem sfinksem matematyki)
Quiz matematyczny
Zgadza się. Wzory te zawarł w dziele "Epitre Secrete a son Altesse le Prince Louis-Napoléon, Dépôt des Ouvrages Messianiques".
A więc pyta mdd.
A więc pyta mdd.
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
Powyżej mamy przykład "wtargnięcia" matematyki do świata polityki.
W takim razie ja zapytam o zjawisko "odwrotne", tzn. o przykład wtargnięcia świata polityki do świata matematyki, o skrajny przykład nieudolności demokracji i ludzkiej głupoty. Było to pod koniec XIX wieku i są z tym związane zgrabne liczby \(\displaystyle{ \frac{16}{5}}\) i \(\displaystyle{ 246}\). O jakie wydarzenie chodzi?
W takim razie ja zapytam o zjawisko "odwrotne", tzn. o przykład wtargnięcia świata polityki do świata matematyki, o skrajny przykład nieudolności demokracji i ludzkiej głupoty. Było to pod koniec XIX wieku i są z tym związane zgrabne liczby \(\displaystyle{ \frac{16}{5}}\) i \(\displaystyle{ 246}\). O jakie wydarzenie chodzi?
Quiz matematyczny
Chodzi o posiedzenie w Indianie w 1897 r. i o projekt zmiany wartości liczby \(\displaystyle{ \pi}\)?