a może toże ten "znany popularyzator" pisał pracę magisterską u Karola Borsuka. Obecnie jest pracownikiem UW. Jego nazwisko jest bardzo "szeleszczące" . Te dodatkowe informacje powinny pomóc w wyszukaniu odpowiednich informacji.
Quiz matematyczny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Ukryta treść:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
odpowiedź jest bezbłędna, tj. Spektralny ma pytanie...H.S.M Coxeter.
ah no właśnieGoogle potwierdza
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Quiz matematyczny
Przybywszy na doktorat do Cambridge miał już jeden w kieszeni. Powiedział, że gdy tylko uda mu się wydostać z kraju z którego pochodzi, nigdy nie będzie mógł już wrócić. Czasy się jednak zmieniły i mógł odwiedzić ojczysty kraj. Promotor znanego medalisty Fieldsa. Znakomity szermierz.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Quiz matematyczny
Co to jest \(\displaystyle{ (C_2^{11} \times C_3^7) \rtimes (A_{12} \times A_8)}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest grupą alternującą, zaś \(\displaystyle{ C}\): cykliczną?-- dzisiaj, o 10:36 --Wskazówka: proszę policzyć rząd tej grupy (\(\displaystyle{ C_n}\) jest tym samym, co \(\displaystyle{ \ZZ_n}\)).
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Quiz matematyczny
Kolejna wskazówka, żeby rozruszać trochę quiz: jeśli \(\displaystyle{ A, B}\) są skończone, to \(\displaystyle{ |A \times B| = |A \rtimes B| = |A| \cdot |B|}\). Dalej, \(\displaystyle{ C_n \cong \ZZ/n\ZZ}\).
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Co to jest \(\displaystyle{ C_2^{11}}\)?Medea 2 pisze:Co to jest \(\displaystyle{ (C_2^{11} \times C_3^7) \rtimes (A_{12} \times A_8)}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest grupą alternującą, zaś \(\displaystyle{ C}\): cykliczną?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Co to jest \(\displaystyle{ C_2^{11}}\)?
czyli ta grupa ma \(\displaystyle{ 2^{11} 3^7 \frac{12!}{2} \frac{8!}{2}}\) elementów ?! i co z nią ...?Produkt jedenastu grup dwuelementowych: \(\displaystyle{ \ZZ_2 \times \ldots \times \ZZ_2}\).
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Quiz matematyczny
Mea culpa, do zapisu wkradł się pewien paskudny błąd D: Poprawna grupa to \(\displaystyle{ (\ZZ_3^7 \times \ZZ_2^{11}) \rtimes ((A_8 \times A_{12}) \rtimes \ZZ_2)}\) i opisuje symetrie pewnego obiektu, któremu poświęcony jest inny wątek na naszym forum.