Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Grzegorz t »

ok Sylwek, to teraz można zadawać pytanie
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sylwek »

Który polski matematyk jest słynny z faktu, że pisał swoje dowody na obrusach i serwetkach? (jesteś pewny odpowiedzi - zadawaj następne pytanie)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

chyba chodzi o Banacha lub ogolnie o kawiarnie szkocka we Lwowie?!

O ile dobrze to moje (znow z macierzy)

Jak sie zwie macierz kwadratowa o wyrazach
\(\displaystyle{ a_{ij}= \frac{1}{i+j-1}}\)
?

[ Dodano: 27 Grudnia 2008, 14:39 ]
wsk: nazwa od nazwiska
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sir George »

Macierz Hilberta. BTW jest to macierz najgorszego z możliwych układów równań liniowych do rozwiązywania numerycznego. Innymi słowy maksymalizuje ona błąd reprezentacji numerycznej, czyli tzw. wskaźnik uwarunkowania: \(\displaystyle{ \Vert A^{-1}\Vert\cdot\Vert A\Vert}\).

kolej na mnie...

Jak nazywa się układ wielomianów \(\displaystyle{ P_n(x)}\) (gdzie \(\displaystyle{ P_n}\) ma stopień n), które spełniają równanie:

\(\displaystyle{ (n+1)P_{n+1}(x)-2xP_n(x)+(n+2\lambda-1)P_{n-1}(x)=0}\)

Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sir George »

Wygląda, że zablokowałem quiz prawie na amen. Nazwa owych wielomianów pochodzi od dwóch nazwisk: austryjackiego matematyka tworzącego we Francji i niemieckiego fizyka (którego nazwiskiem poza tym nazwane są też inne wielomiany i funkcje).
Pierwszy napisał doktorat u Izajasza (wł: Issai) Schura, promotorem drugiego był Arnold Sommerfeld, który był uczniem Ferdynanda Lindemanna.
Może to coś pomoże....
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

a \(\displaystyle{ P_0(x)}\) i \(\displaystyle{ P_1(x)}\) =?
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sir George »

mol_ksiazkowy pisze:a \(\displaystyle{ P_0(x)}\) i \(\displaystyle{ P_1(x)}\) =?
Przyjmuje się dodatkowo \(\displaystyle{ P_{-1}\equiv0}\), a ponieważ \(\displaystyle{ \deg P_0=0}\) to \(\displaystyle{ P_0(x)\equiv\mbox{const}}\), dla uproszczenia przyjmuje się \(\displaystyle{ P_0(x)=1}\).
Wynika stąd, że \(\displaystyle{ P_1(x)=2x}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

hm moze inna wskazowka...?!
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sir George »

:arrow: jest to wersja symetryczna wielomianów występujących w schemacie Askey'a-Wilsona dot. wielomianów ortogonalnych i funkcji specjalnych...
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sir George »

Hmm... mija miesiąc bez żadnej reakcji... Cóż, chodziło o symetryczne wielomiany Meixnera-Pollaczka (por. schemat Askey'a-Wilsona dla wielomianów ortogonalnych).

Niech ktoś inny zada kolejne pytanie... :mrgreen:
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 300
Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 39 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Jerzy_q »

Proste: Jaki polski matematyk mógł się pochwalić tym, że miał \(\displaystyle{ x}\) lat w roku \(\displaystyle{ x^2}\)?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Sylwek »

Stefan Banach

Podobna zagadka :
Jaki sławny matematyk, gdyby urodził się w tym roku co zmarł i żył odpowiednią liczbę lat, mógłby się pochwalić tym, że miał \(\displaystyle{ x}\) lat w roku \(\displaystyle{ x^3}\).
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 24 paź 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 3 razy

Quiz matematyczny

Post autor: lukasz_650 »

Gottfried Wilhelm Leibniz

Podobna zagadka Który ze sławnych matematyków może pochwalić się tym, że rodząc się w \(\displaystyle{ n}\)-tym miesiącu roku, którego suma cyfr wynosi \(\displaystyle{ n}\), zmarł mając \(\displaystyle{ n^{2}}\) lat?
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 468
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

Quiz matematyczny

Post autor: snm »

Fermat

Jak już zauważyliśmy, każdy matematyk jest charakteryzowany przez: dzień miesiąca urodzenia, numer miesiąca urodzenia, numer roku urodzenia, dzień miesiąca śmierci, numer miesiąca śmierci, numer roku śmierci oraz wiek ilu lat dożył (rocznikowo)

To ja poproszę matematyka, u którego suma cyfr powyższych jest kwadratem liczby całkowitej
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

hm to moze podpowiedz lub..zmian pytania. bo quiz sie "zaciał" nieco..
ODPOWIEDZ