Quiz matematyczny
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Quiz matematyczny
Chyba chodzi Ci o ostatnie jego dokonanie, tj. pokazanie, że istnieje nieskończenie wiele par liczb pierwszych \(\displaystyle{ (p,q)}\) takich, że \(\displaystyle{ p-q}\) jest równe \(\displaystyle{ 7 \cdot 10^7}\)
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Quiz matematyczny
Według strony pokazał trochę mniej: istnieje liczba \(\displaystyle{ N\le 7\cdot 10^7}\) taka, że \(\displaystyle{ p-q=N}\) dla nieskończenie wielu par liczb pierwszych.
JK
JK
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Quiz matematyczny
Oczywiście chodzi o ostatnie dokonanie.
Obaj jesteście na dobrym tropie. Jan Kraszewski, teza jest trochę słabsza. Na stronie PTM jest niestety błąd.
Obaj jesteście na dobrym tropie. Jan Kraszewski, teza jest trochę słabsza. Na stronie PTM jest niestety błąd.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Quiz matematyczny
A jaka jest poprawna wersja? Bo prof. Narkiewicz podał taką samą tezę, informując o tym wydarzeniu u nas w Instytucie, a jest on niewątpliwie osobą kompetentną.
JK
JK
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Quiz matematyczny
Zrobimy tak: jeśli w najbliższym czasie nikt nie poda poprawnej tezy, to oczywiście ja ją wypiszę, dołączając odnośnik, na którym można ją zobaczyć.
Co do jednego się zgadzam - prof. Narkiewicz to osoba niewątpliwie kompetentna.
Co do jednego się zgadzam - prof. Narkiewicz to osoba niewątpliwie kompetentna.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Quiz matematyczny
Kto obserwuje naszego fanpage'a ten wie, co on pokazał
Jan Kraszewski - może yorginowi chodzi o uściślenie, że jest nieskończenie wiele par kolejnych liczb pierwszych o tej własności.
Jan Kraszewski - może yorginowi chodzi o uściślenie, że jest nieskończenie wiele par kolejnych liczb pierwszych o tej własności.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Quiz matematyczny
\(\displaystyle{ \liminf_{n \to \infty} (p_{n+1}-p_n) < 7 \cdot 10^7}\), gdzie \(\displaystyle{ p_n}\) jest n-tą liczbą pierwszą.
ciekawostka - dowód jest za paywallem ale google jakimś cudem zaindeksowało tę treść i można go pobrać z podglądu przez dysk google
ciekawostka - dowód jest za paywallem ale google jakimś cudem zaindeksowało tę treść i można go pobrać z podglądu przez dysk google
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Quiz matematyczny
scyth, możesz podać link? (jeśli nie możesz na forum, to na PW). Nie mam wglądu do samej pracy, natomiast mam wgląd do informacji o niej.
Potwierdzam oczywiście Twoją odpowiedź. Zadajesz.
P.S. - wrzucałem niedawno link do tego w innym temacie. Możecie obejrzeć, posłuchać i poszerzyć wiedzę
Potwierdzam oczywiście Twoją odpowiedź. Zadajesz.
P.S. - wrzucałem niedawno link do tego w innym temacie. Możecie obejrzeć, posłuchać i poszerzyć wiedzę
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Quiz matematyczny
Podaj największą liczbę, która ma taką właściwość, jak liczby napisane poniżej. Co to za własność?
7
37
137
9137
29137
629137
7629137
67629137
7
37
137
9137
29137
629137
7629137
67629137
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Quiz matematyczny
Dla pewnego \(\displaystyle{ c}\) zachodzi twierdzenie: jeżeli
\(\displaystyle{ \limsup_{r\to\infty}\frac{\ln M_r}{r}< c}\)
gdzie
\(\displaystyle{ M_r=\sup_{|z|\leqslant r} |f(x)|}\)
to \(\displaystyle{ f}\) jest wielomianem. Kto to wykazał i jakie jest to \(\displaystyle{ c}\)?
\(\displaystyle{ \limsup_{r\to\infty}\frac{\ln M_r}{r}< c}\)
gdzie
\(\displaystyle{ M_r=\sup_{|z|\leqslant r} |f(x)|}\)
to \(\displaystyle{ f}\) jest wielomianem. Kto to wykazał i jakie jest to \(\displaystyle{ c}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Quiz matematyczny
Łatwo pokazać to dla \(\displaystyle{ c = \ln 2}\)
Czyżby chodziło o stałą Whittakera (Goncharova)? (\(\displaystyle{ \ln 2 \le W \le \pi /4}\))
Czyżby chodziło o stałą Whittakera (Goncharova)? (\(\displaystyle{ \ln 2 \le W \le \pi /4}\))