Quiz matematyczny
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Quiz matematyczny
W radio słyszałem, ale się podzielę: jak z \(\displaystyle{ \pi}\) zrobić pizzę i było w tym nieco matematyki?
Dodatkowo proszę powiedzieć, w jakim kontekście to mogłem usłyszeć. Powiem, że było to wczoraj.
Dodatkowo proszę powiedzieć, w jakim kontekście to mogłem usłyszeć. Powiem, że było to wczoraj.
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Quiz matematyczny
Objętość pizzy o promienu \(\displaystyle{ z}\) i grubości \(\displaystyle{ a}\) wynosi \(\displaystyle{ \pi z z a}\)?
Trzy dni temu obchodziliśmy dzień liczby \(\displaystyle{ \pi}\).
Trzy dni temu obchodziliśmy dzień liczby \(\displaystyle{ \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Quiz matematyczny
X pokazał, że:
Kim był X, i (w miarę możliwości!) w którym roku udało mu się to pokazać?
Kartofel to zbiór wypukły domknięty w \(\displaystyle{ E^3}\) o niepustym wnętrzu i średnicy co najwyżej \(\displaystyle{ 1}\), worek to sześcian o boku \(\displaystyle{ a}\), mieszczący: jeśli suma objętości układu \(\displaystyle{ Q_1,...,Q_n}\) kartofli jest równa \(\displaystyle{ 100}\), to można znaleźć takie zbiory \(\displaystyle{ R_1,...,R_n}\) zawarte w sześcianie o rozłącznych wnętrzach, że \(\displaystyle{ R_i}\) oraz \(\displaystyle{ Q_i}\) są izometryczne.Istnieje najmniejszy worek mieszczący każde \(\displaystyle{ 100}\) kilogramów kartofli.
Kim był X, i (w miarę możliwości!) w którym roku udało mu się to pokazać?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11403
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Weźmy jako przykład następujące twierdzenie:
"Twierdzenie 10.1; Mazur, Auerbach, Ulam, Banach
Jeżeli K_n, n = 1,2,..... jest ciągiem ciał wypukłych, każde o średnicy <= a i suma ich objętości <= b, wtedy istnieje sześcian* o średnicy c = f(a,b) taki, że można wszystkie ciała zmieścić w tym sześcianie rozłącznie.
Uwaga: kilogram ziemniaków można zmieścić w siatce o skończonych rozmiarach.Zadanie: określić funkcję c = f(a,b)."
* Chyba bardziej właściwy byłby hipersześcian - żeby nie ograniczać się do przestrzeni trójwymiarowej.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11403
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Quiz matematyczny
Był Stanisławem Mazurem, a jeżeli chodzi o profesję, to był przede wszystkim matematykiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Quiz matematyczny
Przepraszam, na telefonie mam wyłączone wczytywanie się obrazków, myślałem, że chodzi o moje pytanie.
Czy na zdjęciu znajduje się Helge von Koch?
Czy na zdjęciu znajduje się Helge von Koch?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11403
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Nie inaczej; tj. pytanie ma HassgesangCzy na zdjęciu znajduje się Helge von Koch?
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Quiz matematyczny
Jeżeli na płaszczyźnie jest \(\displaystyle{ \frac{n(n+3)}{2}}\) punktów, z których żadne \(\displaystyle{ 3}\) nie są współliniowe, to można przez nie przeprowadzić krzywą stopnia \(\displaystyle{ n}\) o wzorze \(\displaystyle{ W(x,y) = 0}\).
Jak nazywa się paradoks mówiący o tym, że dla \(\displaystyle{ n>2}\) taka krzywa nie jest wyznaczona jednoznacznie?
Jak nazywa się paradoks mówiący o tym, że dla \(\displaystyle{ n>2}\) taka krzywa nie jest wyznaczona jednoznacznie?