Quiz matematyczny
- Spektralny
- Korepetytor
- Posty: 3964
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Dąbrowa Górnicza, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 926 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6168
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2551 razy
- Pomógł: 673 razy
Quiz matematyczny
ma to miejsce zapewne dlatego, iż ostatnio pytania stały sie coraz trudniejsze; podwyższony poziom ich trudności; z jednej strony to chyba dobrze , ale z drugiej skutkuje wyzej wymienionym efektem "ubocznym".Coś się temat zakorkował.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Quiz matematyczny
[quote="Spektralny"]
Moje pytanie będzie z teorii mnogości: Niech \(\displaystyle{ I}\) będzie zbiorem nieskończonym z topologią dyskretną. Kto jako pierwszy i w którym roku obliczył moc uzwarcenia Čecha-Stone'a \(\displaystyle{ \beta(I)}\)?[/quote]
Pospisil, Remark on bicompact spaces, Ann. of Math. 38 (1937), 845-846.
Chodzi o Twierdzenie 3.6.11 z Engelkinga Topologia ogólna. Pracę Pospisila także cytuję za Engelkingiem, który podaje, że twierdzenie to udowodnił właśnie Pospisil w 1937.
Moje pytanie będzie z teorii mnogości: Niech \(\displaystyle{ I}\) będzie zbiorem nieskończonym z topologią dyskretną. Kto jako pierwszy i w którym roku obliczył moc uzwarcenia Čecha-Stone'a \(\displaystyle{ \beta(I)}\)?[/quote]
Pospisil, Remark on bicompact spaces, Ann. of Math. 38 (1937), 845-846.
Chodzi o Twierdzenie 3.6.11 z Engelkinga Topologia ogólna. Pracę Pospisila także cytuję za Engelkingiem, który podaje, że twierdzenie to udowodnił właśnie Pospisil w 1937.
- Spektralny
- Korepetytor
- Posty: 3964
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Dąbrowa Górnicza, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 926 razy
Quiz matematyczny
[quote="szw1710"][quote="Spektralny"]
Moje pytanie będzie z teorii mnogości: Niech \(\displaystyle{ I}\) będzie zbiorem nieskończonym z topologią dyskretną. Kto jako pierwszy i w którym roku obliczył moc uzwarcenia Čecha-Stone'a \(\displaystyle{ \beta(I)}\)?[/quote]
Pospisil, Remark on bicompact spaces, Ann. of Math. 38 (1937), 845-846.
Chodzi o Twierdzenie 3.6.11 z Engelkinga Topologia ogólna. Pracę Pospisila także cytuję za Engelkingiem, który podaje, że twierdzenie to udowodnił właśnie Pospisil w 1937.[/quote]
Tak, poprawna odpowiedź. Co ciekawe wydaje się, że Pospíšil opublikował to w dwóch miejscach; jest to również w:
B. Pospíšil, On bicompact spaces. Publ. Fac. Sci. Univ. Masaryk 270 (1939), 3–16
Ein, tak pokazał on, że \(\displaystyle{ \wp(I)}\) ma \(\displaystyle{ 2^{2^{|I|}}}\) ultrafiltrów. Polecam każdemu dowód, jest to sprytne zastosowanie rodzin niezależnych.
Moje pytanie będzie z teorii mnogości: Niech \(\displaystyle{ I}\) będzie zbiorem nieskończonym z topologią dyskretną. Kto jako pierwszy i w którym roku obliczył moc uzwarcenia Čecha-Stone'a \(\displaystyle{ \beta(I)}\)?[/quote]
Pospisil, Remark on bicompact spaces, Ann. of Math. 38 (1937), 845-846.
Chodzi o Twierdzenie 3.6.11 z Engelkinga Topologia ogólna. Pracę Pospisila także cytuję za Engelkingiem, który podaje, że twierdzenie to udowodnił właśnie Pospisil w 1937.[/quote]
Tak, poprawna odpowiedź. Co ciekawe wydaje się, że Pospíšil opublikował to w dwóch miejscach; jest to również w:
B. Pospíšil, On bicompact spaces. Publ. Fac. Sci. Univ. Masaryk 270 (1939), 3–16
Ein, tak pokazał on, że \(\displaystyle{ \wp(I)}\) ma \(\displaystyle{ 2^{2^{|I|}}}\) ultrafiltrów. Polecam każdemu dowód, jest to sprytne zastosowanie rodzin niezależnych.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Quiz matematyczny
Poniżej cytat - wypowiedź pewnego znanego matematyka. Język francuski jest też częścią pytania - po prostu cytuję w oryginale nie siląc się na nieudolne tłumaczenia. Proszę powiedzieć, do kogo należy poniższa wypowiedź i w którym roku została sformułowana.
Il me semble que la notion de fonction convexe est a peu près aussi fondamentale que celles-ci fonction positive, fonction croissante. Si je ne me trompe pas en ceci, la notion devra trouver sa place dans les expositions élémentaires de la théorie des fonctions réelles.
Il me semble que la notion de fonction convexe est a peu près aussi fondamentale que celles-ci fonction positive, fonction croissante. Si je ne me trompe pas en ceci, la notion devra trouver sa place dans les expositions élémentaires de la théorie des fonctions réelles.
- Spektralny
- Korepetytor
- Posty: 3964
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Dąbrowa Górnicza, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 926 razy
- Spektralny
- Korepetytor
- Posty: 3964
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Dąbrowa Górnicza, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 926 razy
Quiz matematyczny
K-teoria (uporządkowana) jest niezmiennikiem izomorficznym charakteryzującym pewną klasę ośrodkowych C*-algebr. Jaka to klasa i kto udowodnił wspomnianą charakteryzację dla tych właśnie algebr?
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
Quiz matematyczny
Ten wynik znał już Hausdorff w 1936 (właśnie przez rodziny niezależne pokazał, że na zbiorze mocy \(\displaystyle{ \kappa\ge\omega_0}\) istnieje \(\displaystyle{ 2^{2^\kappa}}\) ultrafiltrów jednostajnych).Spektralny pisze:Ein, tak pokazał on, że \(\displaystyle{ \wp(I)}\) ma \(\displaystyle{ 2^{2^{|I|}}}\) ultrafiltrów. Polecam każdemu dowód, jest to sprytne zastosowanie rodzin niezależnych.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6168
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2551 razy
- Pomógł: 673 razy
- Spektralny
- Korepetytor
- Posty: 3964
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Dąbrowa Górnicza, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 926 razy