Quiz matematyczny
- spamer
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 1 lip 2012, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 42 razy
Quiz matematyczny
W takim razie ja zadam.
Jakie (kogo) to twierdzenie: \(\displaystyle{ \aleph^{\aleph_{o}} _{\omega} \le 2^{\aleph_{0}} + \aleph_{\omega_{4}}}\)?
Jakie (kogo) to twierdzenie: \(\displaystyle{ \aleph^{\aleph_{o}} _{\omega} \le 2^{\aleph_{0}} + \aleph_{\omega_{4}}}\)?
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
Quiz matematyczny
W topologii różniczkowej ważne jest twierdzenie Poincarégo-Hopfa o indeksie pola wektorowego. Proszę podać nazwisko matematyka, który w 1973 opublikował dyskretny analogon powyższego twierdzenia dla digrafów (tj. grafów skierowanych).
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Quiz matematyczny
Wujek Google pomógłEin pisze:Znałeś, czy znalazłeś w Google?
Moje pytanie:
Mamy sobie takie twierdzenie :
Kto pierwszy to udowodnił i w którym roku zostało to opublikowane ?Dla ośrodkowej przestrzeni \(\displaystyle{ H}\) operator \(\displaystyle{ T\in\mathcal{B \left( H \right) }}\) jest komutatorem wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ T}\) nie jest postaci \(\displaystyle{ \lambda I+C}\), gdzie \(\displaystyle{ \lambda\neq 0}\) a \(\displaystyle{ C}\) jest zwarty.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Quiz matematyczny
Aurel Wintner, 1947 (niezależnie Wielandt dwa lata później) udowodnili, że identyczność nie jest komutatorem. Wspominałem to w którejś ze swoich prac:) To o czym mówisz bezpośrednio z tego wynika, ale możliwe, że jako pierwsi spisali to Brown i Pearcy w 1965.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Quiz matematyczny
Oczywiście uznaję.
Chodziło mi o dwóch ostatnich ( o tym, że zostało to przez nich udowodnione jest wzmianka w Rudinie. Natomiast w samym artykule wspominają oni o dotychczasowych wynikach osiągniętych przez Wintnera i Wielandta ).
Chodziło mi o dwóch ostatnich ( o tym, że zostało to przez nich udowodnione jest wzmianka w Rudinie. Natomiast w samym artykule wspominają oni o dotychczasowych wynikach osiągniętych przez Wintnera i Wielandta ).
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Quiz matematyczny
Zarówno dowód Wintnera jak i Wiegandta przechodzi na dowolne algebry unormowane. Więc teraz żeby dostać ten fakt, wystarczy przejść do algebry Calkina \(\displaystyle{ \mathcal{B}(H)/\mathcal{K}(H)}\), która zabija (z definicji) operatory zwarte.ares41 pisze:Oczywiście uznaję.
Chodziło mi o dwóch ostatnich ( o tym, że zostało to przez nich udowodnione jest wzmianka w Rudinie. Natomiast w samym artykule wspominają oni o dotychczasowych wynikach osiągniętych przez Wintnera i Wielandta ).
Moje pytanie będzie z teorii mnogości: Niech \(\displaystyle{ I}\) będzie zbiorem nieskończonym z topologią dyskretną. Kto jako pierwszy i w którym roku obliczył moc uzwarcenia Čecha-Stone'a \(\displaystyle{ \beta(I)}\)?