Logarytmy

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 sie 2007, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Logarytmy

Post autor: jay »

Czy ktoś mógłby mi pomóc z równaniem:

\(\displaystyle{ 2^x=4x}\)
(2 do x równa się 4x)

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi (szczególnie te najszybsze )

Poprawiłem zapis, temat i przeniosłem do odpowiedniego działu cały temat.
luka52
Ostatnio zmieniony 4 sie 2007, o 21:33 przez jay, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Logarytmy

Post autor: luka52 »

Najlepiej to rozwiązać graficznie - x=4 lub x=0.3099...
Algebraicznie w każdym razie nie da się tego rozwiązać.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Logarytmy

Post autor: JHN »

I tu się nie udał?!?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ