Niech \(\displaystyle{ a\ge 1}\) będzie liczbą naturalną.
Oznaczmy\(\displaystyle{ S(n)=1+a+a^2+a^3+...+a^n}\) dla \(\displaystyle{ n=1,2,3,...}\)
Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ S(n)}\) jest liczbą trójkątna dla każdego \(\displaystyle{ n \in Z_{+}}\), to \(\displaystyle{ a=9}\) .
[Teoria Liczb] suma ciągu geometrycznego
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
hannahannah
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 30 sty 2015, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ba
- Pomógł: 15 razy
[Teoria Liczb] suma ciągu geometrycznego
Po pierwsze \(\displaystyle{ 9T_{n+1}=T_{3n+1}}\), bo
\(\displaystyle{ 9\cdot\frac{(n(n+1)}2 = \frac{(3n+1)(3n+2)}2}\)
zatem dla \(\displaystyle{ a=9}\) jest OK.
Przypuśćmy, że \(\displaystyle{ a}\) spełnia warunki. Niech \(\displaystyle{ i\mathbb{N}\to\mathbb{N}}\) będzie taka, że \(\displaystyle{ T_{i(n)}=S(n)}\).
Wówczas
(*) \(\displaystyle{ aT_{i(n)}+1=T_{i(n+1)}}\).
Niech unkcja \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}_+\to\mathbb{R}}\) będzie dana wzorem
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x(x+1)}2}\)
oraz niech \(\displaystyle{ t=\frac{\sqrt a-1}2}\) i \(\displaystyle{ b=\sqrt a}\). Wtedy na mocy (*)
\(\displaystyle{ f(i(n)b+t)-T_{i(n+1)}=f(i(n)b+t)-f(i(n+1))=\frac{a-9}8}\).
Dla pewnego \(\displaystyle{ \xi\in[i(n)b+t,i(n+1)]}\) zachodzi więc:
\(\displaystyle{ \xi+\frac 12=f'(\xi)=\frac{f(i(n)b+t)-f(i(n+1))}{i(n)b+t-i(n+1)}=\frac{a-9}{8(i(n)b+t-i(n+1))}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left(\xi+\frac 12\right)(i(n)b+t-i(n+1))=\frac{a-9}8}\)
i konsekwentnie
\(\displaystyle{ i(n+1)-i(n)\sqrt a=\frac{9-a}{8\xi+4}+t\to t}\).
Otrzymaliśmy więc:
(**) \(\displaystyle{ i(n+1)-(\sqrt a\cdot i(n)+t)\to 0}\).
Analogicznie do (**):
\(\displaystyle{ i(n)-(\sqrt a\cdot i(n-1)+t)\to 0}\), wiec po iterowaniu mamy
(***) \(\displaystyle{ i(n+1)-(\sqrt a(\sqrt a\cdot i(n-1)+t)+t)\to 0}\).
Teraz
\(\displaystyle{ i(n+1)-(\sqrt a(\sqrt a\cdot i(n-1)+t)+t)=i(n+1)-ai(n-1)-t\sqrt a -t}\).
Na mocy (***) mamy więc:
\(\displaystyle{ i(n+1)-ai(n-1)\to t\sqrt a + t=\frac{a-1}2}\).
Ale zbieżne ciągi liczb naturalnych stabilizują się i są zbieżne do liczb naturalnych, zatem dla odpowiednio dużych \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\):
(****) \(\displaystyle{ i(n+1)=ai(n-1)+\frac{a-1}2}\).
Iterując (*) dwukrotnie otrzymujemy:
\(\displaystyle{ T_{i(n+1)}=a^2T_{i(n-1)}+a+1}\).
Z jednej strony mamy wiec:
\(\displaystyle{ T_{i(n+1)}=\frac{(i(n+1)^2+i(n+1))}2=\frac{\left(ai(n-1)+\frac{a-1}2\right)\left(ai(n-1)+\frac{a+1}2\right)}2=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{a^2(i(n-1))^2+a^2i(n-1)+\frac{a^2-1}4}2}\)
zaś z drugiej:
\(\displaystyle{ T_{i(n+1)}=a^2T_{i(n-1)}+a+1=\frac{a^2(i(n-1))^2+a^2i(n-1)+2a+2}2}\).
Stąd
\(\displaystyle{ \frac{a^2-1}4=2a+2}\)
czyli
\(\displaystyle{ a^2-8a-9=0}\)
i \(\displaystyle{ a=9}\), bo \(\displaystyle{ a>0}\).
\(\displaystyle{ 9\cdot\frac{(n(n+1)}2 = \frac{(3n+1)(3n+2)}2}\)
zatem dla \(\displaystyle{ a=9}\) jest OK.
Przypuśćmy, że \(\displaystyle{ a}\) spełnia warunki. Niech \(\displaystyle{ i\mathbb{N}\to\mathbb{N}}\) będzie taka, że \(\displaystyle{ T_{i(n)}=S(n)}\).
Wówczas
(*) \(\displaystyle{ aT_{i(n)}+1=T_{i(n+1)}}\).
Niech unkcja \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}_+\to\mathbb{R}}\) będzie dana wzorem
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x(x+1)}2}\)
oraz niech \(\displaystyle{ t=\frac{\sqrt a-1}2}\) i \(\displaystyle{ b=\sqrt a}\). Wtedy na mocy (*)
\(\displaystyle{ f(i(n)b+t)-T_{i(n+1)}=f(i(n)b+t)-f(i(n+1))=\frac{a-9}8}\).
Dla pewnego \(\displaystyle{ \xi\in[i(n)b+t,i(n+1)]}\) zachodzi więc:
\(\displaystyle{ \xi+\frac 12=f'(\xi)=\frac{f(i(n)b+t)-f(i(n+1))}{i(n)b+t-i(n+1)}=\frac{a-9}{8(i(n)b+t-i(n+1))}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left(\xi+\frac 12\right)(i(n)b+t-i(n+1))=\frac{a-9}8}\)
i konsekwentnie
\(\displaystyle{ i(n+1)-i(n)\sqrt a=\frac{9-a}{8\xi+4}+t\to t}\).
Otrzymaliśmy więc:
(**) \(\displaystyle{ i(n+1)-(\sqrt a\cdot i(n)+t)\to 0}\).
Analogicznie do (**):
\(\displaystyle{ i(n)-(\sqrt a\cdot i(n-1)+t)\to 0}\), wiec po iterowaniu mamy
(***) \(\displaystyle{ i(n+1)-(\sqrt a(\sqrt a\cdot i(n-1)+t)+t)\to 0}\).
Teraz
\(\displaystyle{ i(n+1)-(\sqrt a(\sqrt a\cdot i(n-1)+t)+t)=i(n+1)-ai(n-1)-t\sqrt a -t}\).
Na mocy (***) mamy więc:
\(\displaystyle{ i(n+1)-ai(n-1)\to t\sqrt a + t=\frac{a-1}2}\).
Ale zbieżne ciągi liczb naturalnych stabilizują się i są zbieżne do liczb naturalnych, zatem dla odpowiednio dużych \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\):
(****) \(\displaystyle{ i(n+1)=ai(n-1)+\frac{a-1}2}\).
Iterując (*) dwukrotnie otrzymujemy:
\(\displaystyle{ T_{i(n+1)}=a^2T_{i(n-1)}+a+1}\).
Z jednej strony mamy wiec:
\(\displaystyle{ T_{i(n+1)}=\frac{(i(n+1)^2+i(n+1))}2=\frac{\left(ai(n-1)+\frac{a-1}2\right)\left(ai(n-1)+\frac{a+1}2\right)}2=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{a^2(i(n-1))^2+a^2i(n-1)+\frac{a^2-1}4}2}\)
zaś z drugiej:
\(\displaystyle{ T_{i(n+1)}=a^2T_{i(n-1)}+a+1=\frac{a^2(i(n-1))^2+a^2i(n-1)+2a+2}2}\).
Stąd
\(\displaystyle{ \frac{a^2-1}4=2a+2}\)
czyli
\(\displaystyle{ a^2-8a-9=0}\)
i \(\displaystyle{ a=9}\), bo \(\displaystyle{ a>0}\).
-
marcin7Cd
- Użytkownik

- Posty: 139
- Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Pomógł: 61 razy
[Teoria Liczb] suma ciągu geometrycznego
rozwiązanie wygląda na poprawne.
Moje rozwiązanie jest bardziej elementarne:
Moje rozwiązanie jest bardziej elementarne:
Ukryta treść:
