Pomiar prąd DC

Wolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 kwie 2015, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Pomiar prąd DC

Post autor: Wolf »

Witam szanownych użytkowników forum. Czy mogę Was prosić o sprawdzenie zadani dt. pomiaru prądu stałego.

ZAD.
Zmierzono prąd Ix w obwodzie jak na rys. amperomierzem magnetoelektrycznym o zakresie 15 mA, kl. 0,5, spadku napięcia 60 mV. Amperomierz wskazał 9,48 mA. Następnie zmierzono prąd w tym samym obwodzie amperomierzem cyfrowym o zakresie 10 mA, błędzie ±0.05%, ±2cyfry, spadku napięcia 100 mV. Amperomierz wskazał 9,233 mA
a) oblicz granicznego błędy względne i bezwzględne wskazań obu amperomierzy
b) sprawdź czy uzyskane wyniki nie są sprzeczne
c) Jeśli wyniki wskazań okazały się sprzeczne, zaproponuj sposób sprawdzenia czy przyczyną sprzeczności jest niesprawność (błąd większy niż podany w danych technicznych) jednego z amperomierzy.
d) podaj możliwie najdokładniej szukaną wartość prądu Ix
AU
AU
2228928100_1450648091.gif (3.21 KiB) Przejrzano 104 razy
Ad.a
analogowy:
\(\displaystyle{ \Delta I = \pm0,075 mA}\)
\(\displaystyle{ \delta I = \pm0,7911 \%}\)

cyfrowy:
\(\displaystyle{ \Delta I \approx \pm0,007 mA}\)
\(\displaystyle{ \delta I \approx \pm0,072 \%}\)

Ad.b
Przedział:
analogowy: \(\displaystyle{ I_{Aa} [9.40, 9.56]}\)
cyfrowy: \(\displaystyle{ I_{Ac} =[9.226, 9.240]}\)

Wyniki są sprzeczne ponieważ \(\displaystyle{ I_{Aa} \nsubseteq I_{Ac}}\)

Ad.c
błąd metody:
\(\displaystyle{ \delta _{m}I = \frac{- R_{A} }{ R_{0}+ R_{A} }100\% = -3,84\%}\)

Ad.d
\(\displaystyle{ I_{x}= \frac{E}{ R_{A}+ R_{0} } =9,62 mA}\)
ODPOWIEDZ