Znaleźć taki punkt E ...
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 9 razy
Znaleźć taki punkt E ...
Dane są punkty A=(0,0), B=(1,1), C=(2,0), D=(4,0). Znaleźć taki punkt E, że trójkąty ABC i AED są podobne. Przeniosłam zadanie do odpowiedniego tematu,gaga.
Ostatnio zmieniony 2 sie 2007, o 17:50 przez maciejka, łącznie zmieniany 1 raz.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Znaleźć taki punkt E ...
Zauważ (np. po zrobieniu ładnego rysunku), że \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) jest "półkwadratem" czyli prostokątnym trójkątem równoramiennym.
Istnieje sześć położeń punktu \(\displaystyle{ E}\): \(\displaystyle{ E_1 (2,2);E_2 (2,-2)}\) kiedy jest wierzchołkiem kąta prostego i \(\displaystyle{ E_3 (0,-4);E_4 (4,-4); E_5 (4,4); E_6 (0,4)}\) kiedy jest wierzchołkiem kąta ostrego.
Nie wiem jak rozstrzygnąć ten problem "rachunkowo" - po prostu popatrzyłem na rysunek.
Pozdrawiam
Istnieje sześć położeń punktu \(\displaystyle{ E}\): \(\displaystyle{ E_1 (2,2);E_2 (2,-2)}\) kiedy jest wierzchołkiem kąta prostego i \(\displaystyle{ E_3 (0,-4);E_4 (4,-4); E_5 (4,4); E_6 (0,4)}\) kiedy jest wierzchołkiem kąta ostrego.
Nie wiem jak rozstrzygnąć ten problem "rachunkowo" - po prostu popatrzyłem na rysunek.
Pozdrawiam