Granica ciągu..
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek ;)
Granica ciągu..
Mam problem z zadaniem :
1.
Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
\(\displaystyle{ u_{n}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{4n^{2}+7n}-2n}}\)
Bardzo prosze o pomoc..
1.
Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
\(\displaystyle{ u_{n}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{4n^{2}+7n}-2n}}\)
Bardzo prosze o pomoc..
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
Granica ciągu..
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty} \frac{\sqrt{4n^2+7n}+2n}{4n^2+7n-4n^2} = \lim_{x \to +\infty} \frac{\sqrt{4n^2+7n}+2n}{7n} = \lim_{x \to +\infty} \frac{\sqrt{4+\frac{7}{n}}+2}{7}=\frac{4}{7}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek ;)
Granica ciągu..
Dzieki bardzo widze juz gdzie zrobilem blad..
A jak obliczyc granice takiego ciagu :
\(\displaystyle{ u_{n}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1 + \frac{1}{2} + \frac{1}{4} + ... + \frac{1}{2^{n}}}{1 + \frac{1}{3} + \frac{1}{9} + ... + \frac{1}{3^{n}}}}\)
??
A jak obliczyc granice takiego ciagu :
\(\displaystyle{ u_{n}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1 + \frac{1}{2} + \frac{1}{4} + ... + \frac{1}{2^{n}}}{1 + \frac{1}{3} + \frac{1}{9} + ... + \frac{1}{3^{n}}}}\)
??
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6174
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2552 razy
- Pomógł: 673 razy
Granica ciągu..
wsk \(\displaystyle{ a_1 +a_1q + a_1q^2 + a_1q^3+....+a_1q^n =a_1 \frac{q^{n+1}-1}{q-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek ;)
Granica ciągu..
Jaaasne wychodzi
dzieki )
Ps.
a wzor na sume ciagu geometrycznego nie jest :
\(\displaystyle{ S_n=a_1\cdot \frac{1-q^n}{1-q}\\}\) ??
dzieki )
Ps.
a wzor na sume ciagu geometrycznego nie jest :
\(\displaystyle{ S_n=a_1\cdot \frac{1-q^n}{1-q}\\}\) ??
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek ;)
Granica ciągu..
a jak zrobic takie zadanie :
Oblicz granicę ciągu
\(\displaystyle{ u_{n}}\) = \(\displaystyle{ n(ln(n+1) - lnn).}\)
sorry ze tak zawracam glowe z tymi ciagami
Oblicz granicę ciągu
\(\displaystyle{ u_{n}}\) = \(\displaystyle{ n(ln(n+1) - lnn).}\)
sorry ze tak zawracam glowe z tymi ciagami
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Granica ciągu..
\(\displaystyle{ \ln (n + 1) - \ln n = \ln \frac{n+1}{n} = \ln (1 + \tfrac{1}{n})\\
\lim_{n\to\infty}u_{n} = \lim_{n\to\infty}\ln(1 + \tfrac{1}{n})^{n} = \ln e = 1}\)
\lim_{n\to\infty}u_{n} = \lim_{n\to\infty}\ln(1 + \tfrac{1}{n})^{n} = \ln e = 1}\)