Pręt miedziany

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
chudy8884
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 23 paź 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Góra
Podziękował: 51 razy

Pręt miedziany

Post autor: chudy8884 »

Pręt miedziany o długości \(\displaystyle{ l}\) wiruje wokół jednego ze swoich końców w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji \(\displaystyle{ B}\) w płaszczyźnie prostopadłej do linii sił pola. Wyliczyć \(\displaystyle{ SEM}\) pojawiającą się między końcami pręta.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2015, o 10:52 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojedyncze symbole także zapisujemy w LateXu.
Guzzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 52 razy

Pręt miedziany

Post autor: Guzzi »

Skorzystaj ze wzoru opisującego prawo indukcji elektromagnetycznej Faradaya:

\(\displaystyle{ \varepsilon = - \frac{\Delta \Phi}{\Delta t}=- \frac{B \Delta S}{\Delta t}}\)
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 703
Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toronto
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 73 razy

Pręt miedziany

Post autor: daras170 »

Zanim się przekopiuje treść zadania warto przejrzeć archiwa

Kod: Zaznacz cały

http://fizyczny.net/viewtopic.php?t=141
... 0e8c4a5a6b
ODPOWIEDZ