Witam!
Czy dobrze to rozwiązuję? :
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\ln (\cos 2x)}{\ln (\cos 5x)} = \lim_{x \to 0} \log _{\cos 5x} \cos 2x = \log _{1}1 = 1}\)
Granica funkcji
Granica funkcji
A jeśli osobno obliczę granicę lewo- i prawostronną i będę miał:
\(\displaystyle{ \log _{1 ^{+} } 1 ^{+} = 1 \wedge \log _{1 ^{-} } 1 ^{-} = 1}\)
\(\displaystyle{ \log _{1 ^{+} } 1 ^{+} = 1 \wedge \log _{1 ^{-} } 1 ^{-} = 1}\)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2015, o 17:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Granica funkcji
Najprostsza jest reguła de l'Hospitala
-- 8 gru 2015, o 14:53 --
mOżęsz tez pokazac, że \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{\ln(1+x)}{x}=1}\) i skorzystac z faktu, że \(\displaystyle{ \cos 2\alpha=1-2\sin^2\alpha}\)
-- 8 gru 2015, o 14:53 --
mOżęsz tez pokazac, że \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{\ln(1+x)}{x}=1}\) i skorzystac z faktu, że \(\displaystyle{ \cos 2\alpha=1-2\sin^2\alpha}\)
-
Straznik Teksasu
- Użytkownik

- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Granica funkcji
\(\displaystyle{ \log_{a}(b)}\) to odpowiedź na pytanie do jakiej potęgi należy podnieść \(\displaystyle{ a}\) , aby otrzymać \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ \log_{1}(1)}\) to znaczy do jakiej potęgi należy podnieść \(\displaystyle{ 1}\) , aby otrzymać \(\displaystyle{ 1}\). Odpowiadam - do dowolnej potęgi rzeczywistej np.
\(\displaystyle{ 1^{5}=1}\)
\(\displaystyle{ 1^{-10}=1}\)
\(\displaystyle{ 1^{0}=1}\)
Dlatego można rozumieć wyrażenie \(\displaystyle{ \log_{1}(1)}\) jako zbiór liczb rzeczywistych. Jednak definicja logarytmu nie uwzględnia takiego rozumowania, ponieważ \(\displaystyle{ \log_{1}(1)= \frac{\ln(1)}{\ln(1)}= \frac{0}{0}}\) co prowadzi do nieoznaczoności, które pozbawione jest sensu. I dlatego \(\displaystyle{ \log_{1}(1)}\) nie ma sensu.
\(\displaystyle{ \log_{1}(1)}\) to znaczy do jakiej potęgi należy podnieść \(\displaystyle{ 1}\) , aby otrzymać \(\displaystyle{ 1}\). Odpowiadam - do dowolnej potęgi rzeczywistej np.
\(\displaystyle{ 1^{5}=1}\)
\(\displaystyle{ 1^{-10}=1}\)
\(\displaystyle{ 1^{0}=1}\)
Dlatego można rozumieć wyrażenie \(\displaystyle{ \log_{1}(1)}\) jako zbiór liczb rzeczywistych. Jednak definicja logarytmu nie uwzględnia takiego rozumowania, ponieważ \(\displaystyle{ \log_{1}(1)= \frac{\ln(1)}{\ln(1)}= \frac{0}{0}}\) co prowadzi do nieoznaczoności, które pozbawione jest sensu. I dlatego \(\displaystyle{ \log_{1}(1)}\) nie ma sensu.
